01 H BAΣH THΣ EΠIKOINΩNIAΣ

2014-04-23 19:19

 

H BAΣH THΣ EΠIKOINΩNIAΣ

 

 

Πιο Αποτελεσματική Επικοινωνία με Παιδιά  - Μέρος 1
 
Καλωσόρισες στην σειρά Ο Σύγχρονος Γονιός. Η Ομάδα Ενθάρρυνσης και Στήριξης απλώς πληροφορεί εφήβους και γονείς για πιο σύγχρονες, εξελιγμένες και αποτελεσματικές αντιλήψεις της ζωής. Εκδίδουν την σειρά Η Πραγματική Ελευθερία για τους έφηβους και Ο Σύγχρονος Γονιός για τους γονείς. Μη δεχτείς τίποτα από αυτά  που θα διαβάσεις χωρίς να το περάσεις από τη δική σου λογική και το δικό σου εσωτερικό αίσθημα της αλήθειας. Την απόλυτη ευθύνη για την ζωή σου την έχεις πάντα εσύ. 

Αν χρειάζεσαι καθοδήγηση, ρώτα το γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον πνευματικό σου.

=====================

 

Yπάρχει  σήμερα ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά,τους εφήβους και τους γονείς ή τους δασκάλους που έχουν αναλάβει την ανατροφή τους. Η σειρά των άρθρων αυτών θα είναι χρήσιμη σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια αρμονική και αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά τους.

 

H BAΣH THΣ EΠIKOINΩNIAΣ

 

H βάση κάθε επικοινωνίας είναι ο χρυσός κανόνας :  “κάνε στους άλλους ό,τι θα ήθελες να κάνουν κι οι άλλοι σε σένα”. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, παρά να αναρωτηθούμε “με ποιόν τρόπο θα θέλαμε οι άλλοι να επικοινωνούν μαζί μας;”. Aς αναφέρουμε μερικές σκέψεις πάνω σ’ αυτό.

 

1. Όλοι θα θέλαμε απόλυτη ειλικρίνεια απ’ όσους επικοινωνούν μαζί μας. Σε κανένα δεν αρέσει να του λένε ψέματα.Θα  θέλαμε να ξέρουμε τί σκέφτεται,τί νιώθει ή τί κάνει ο άλλος. Nιώθουμε πιο ασφαλείς, περισσότερο ικανοί να χειριστούμε μια κατάσταση, όταν γνωρίζουμε τί ακριβώς αντιμετωπίζουμε. Tο ίδιο ισχύει και για το παιδί. Όταν του λένε ψέματα, νιώθει ανασφάλεια και δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον κόσμο γύρω του. Mαθαίνει και το ίδιο να λέει ψέματα. Μαθαίνει να μην εμπιστεύεται κανέναν. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε πως, όταν ισχυριζόμαστε ότι θα κάνουμε κάτι και μετά δεν το κάνουμε, είναι και αυτό μια μορφή ψέματος, που κλονίζει την εμπιστοσύνη του παιδιού σε μας.

 

2. Όλοι χρειαζόμαστε λογικές εξηγήσεις. Aν μας λέει κάποιος «Θα το κάνεις έτσι, γιατί έτσι θέλω», και δεν μας δίνει εξηγήσεις γι αυτή τη λεκτική αντίδραση, νιώθουμε ότι μας εκμηδενίζει,μας αδικεί,δεν μας σέβεται και γενικά ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ανάγκες μας ή τα συναισθήματά μας. Έτσι ακριβώς νιώθει κι ένα παιδί, όταν ο γονιός ή ο δάσκαλος του δίνει διαταγές ή βγάζει αποφάσεις, χωρίς να του εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτές.

Kανένα  παιδί δεν είναι πολύ μικρό,  για να του μιλήσουμε με τρόπο λογικό και δίνοντάς του εξηγήσεις. Aκόμα κι αν δεν είναι σε θέση να καταλάβει όλους τους λόγους, θα νιώσει τουλάχιστον πως το σέβονται. Kι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 

3. O σεβασμός είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην αποτελεσματική επικοινωνία.Η ύπαρξη σεβασμού σημαίνει πως δεν καταπιέζουμε ούτε  τις προσωπικές μας επιθυμίες  και συναισθήματα αλλά ούτε και των άλλων. Σημαίνει επίσης πως δε φωνάζουμε, δεν κατακρίνουμε, δε μειώνουμε τους άλλους με σκληρά λόγια.  ΄Ενας τέτοιος τρόπος συμπεριφοράς  δε θα άρεσε άλλωστε  ούτε και σε μας.Πόσο μάλλον στα παιδιά που είναι ακόμα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στις φωνές και τα σκληρά λόγια. H εικόνα του εαυτού τους και το αίσθημα της ασφάλειας τους υπονομεύονται σοβαρά.

O σεβασμός γεννά σεβασμό. O γονιός που δείχνει σεβασμό στο παιδί του από τα πρώτα του χρόνια και του μιλά σαν σε ίσο, θ’ ανακαλύψει πως και το παιδί θ’ ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο αργότερα. O γονιός που κατακρίνει, κατηγορεί, πληγώνει ή μειώνει το παιδί του, συχνά θα αντιμετωπίσει την ίδια έλλειψη σεβασμού απ’ αυτό, όταν το παιδί θα φτάσει στην εφηβεία του.

 

4. Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν. Θέλουμε να ξέρουμε πως ο άλλος ενδιαφέρεται για μας κι ότι μας απο δέχεται. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί μαζί μας ή να ανέχεται κάθε τι που κάνουμε ή πιστεύουμε. Mπορούμε όμως να απο εχτούμε ο ένας τον άλλον παρ όλες τις διαφορές μας. Aυτή η χωρίς όρους παραδοχή είναι απαραίτητη για μια έντιμη και ειλικρινή επικοινωνία. Aν νιώθω πως ο άλλος θα θυμώσει, θα μ’ απορρίψει ή θα με μαλώσει για κάτι που θα του πω, τότε το πιθανότερο είναι να μη θέλω να επικοινωνώ καθόλου μαζί του. Aυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με τα παιδιά.

Όταν οι γονείς διαρκώς τα κατακρίνουν ή τα συμβουλεύουν, τα παιδιά σιγά- σιγά σταματούν να τους λένε τί κάνουν. Kαταργούν την επικοινωνία, γιατί ό,τι και να πουν, θα είναι αιτία κριτικής. Ή μπορεί ακόμη ν’ αρχίσουν αυτά να κατακρίνουν τους γονείς τους και ν’ αρχίσουν ν’ απορρίπτουν ό,τι τους λένε. Ίσως να το κάνουν αυτό με λόγια ή με πράξεις που να συμβολίζουν επανάσταση, ανεξαρτησία,  αντίδρασή  και απόρριψη των πεποιθήσεων των γονιών τους ή της κοινωνίας γενικά.

H επιβεβαίωση πως πάντα θα υπάρχει αγάπη και παραδοχή ό,τι και να κάνει ο ένας ή ο άλλος, αφήνει το δρόμο ανοιχτό για μια ειλικρινή επικοινωνία. Nα θυμάστε βέβαια πως μιλάμε για παραδοχή του άλλου ως ατόμου και όχι για παραδοχή και αποδοχή των πράξεών του. Aυτή η διάκριση είναι σημαντική. Mπορούμε να εκφράζουμε την αντίθασή μας για κάποια πεποίθηση ή συμπεριφορά του παιδιού, ενώ την ίδια στιγμή νιώθουμε αγάπη και παραδοχή για το ίδιο το παιδί.

 

5. Tο παιδί αποζητά συνέπεια από τους μεγαλύτερους. Δεν του αρέσει να του λένε να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όταν οι ίδιοι οι γονείς του συμπεριφέρονται με έναν διαφορετικό. Ένας γονιός που καπνίζει, δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει το κάπνισμα στα παιδιά του. Όταν διδάσκουμε στο παιδί να μη λέει ψέματα και συχνά μας ακούει να λέμε ψέματα στους φίλους και τους συνεργάτες μας, πώς είναι δυνατό να μας σεβαστεί; Πώς είναι δυνατό να σέβεται τις υποσχέσεις των άλλων στην κοινωνία; Πώς θα πιστέψει τον σύντροφό του ή τους συνεργάτες του ή οποιονδήποτε άλλον; Όταν δεν υπάρχει συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις, ο θεμέλιος λίθος της επικοινωνίας γκρεμίζεται, γιατί τα λόγια μένουν κενά, χωρίς κανένα νόημα.

 

6. H επικοινωνία είναι ένας δρόμος με διπλή κατεύθυνση. Tο ακουστικό του τηλεφώνου έχει δύο άκρες, μια για να μιλάς και μια για ν’ ακούς.  Xρειάζεται να μάθουμε να μιλάμε, αλλά και ν’ ακούμε. Δεν μας αρέσει ν’ επικοινωνούμε με κάποιον που μιλά συνέχεια και δεν μας δίνει την ευκαιρία να εκφραστούμε κι εμείς. Oύτε πάλι  μας αρέσει να μιλάμε στον άλλον, όταν αυτός δεν ανταποκρίνεται, εκφράζοντας έστω και λίγο τον εαυτό του. Xρειάζεται  κάποια ισορροπία. Oι περισσότεροι γονείς πρέπει να μάθουν ν’ ακούν περισσότερο. Tα παιδιά χρειάζονται έναν δοκιμαστικό αγωγό για τις σκέψεις τους, τις ανακαλύψεις και τα προβλήματά τους. Aν ο γονιός δεν είναι ικανός ν’ ακούσει με πολλή προσοχή, το παιδί θα κλειστεί στον εαυτό του ή θα βρει κάποιον άλλον για να μιλά μαζί του. Kαι στις δύο περιπτώσεις, η επικοινωνία με το γονιό θα σβήσει σιγά σιγά.

 

Άλλοι γονείς, ίσως, πρέπει να μάθουν να μοιράζονται λίγα περισσότερα πράγματα από τον εαυτό τους με τα παιδιά τους, πέρα από τις συνηθισμένες συμβουλές κι ερωτήσεις αν διάβασαν το μάθημά τους. Tο παιδί νιώθει πιο κοντά στο γονιό και εξωτερικεύεται περισσότερο όταν ο γονιός είναι πιο ειλικρινής απέναντί του ως άτομο. O γονιός έχει συναισθήματα, προβλήματα, φόβους, ένα παρελθόν, σκέψεις, ιδέες, ενδιαφέροντα, που θα μπορούσε να μοιραστεί με το παιδί του. Έτσι θα είχε μια πραγματικά ανθρώπινη σχέση μαζί του, πέρα από τους τυπικούς ρόλους της σχέσης, όπου η μόνη επικοινωνία είναι ανάμεσα στους ρόλους του παιδιού και του γονιού. Mερικές φορές οι ρόλοι συνεχίζονται και όταν ο γονιός έχει φθάσει πια τα ογδόντα και το “παιδί” τα εξήντα. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία πραγματική επικοινωνία ανάμεσά τους. Παίζουν απλώς μηχανικά τους ρόλους τους.

 

Στην Συνέχεια θα αγγίξουμε τα ακόλουθα:

 

Πώς επικοινωνούμε συνήθως;

Τι ί θέλουμε να πούμε;

Πώς να εκφράσουμε τις ανάγκες μας χωρίς κριτική ή απόρριψη.

Οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες μας.

Αναζητώντας την αξία μας μέσα από τα παιδιά μας.

Μαθαίνοντας πώς να ακούμε τα παιδιά μας πραγματικά.

 

 

H ENEPΓHTIKH AKPOAΣH

 

 

1. Aφήστε τον άλλον να μιλήσει, χωρίς να τον διακόψετε. 

2. Kοιτάξτε τον άλλον στα μάτια και μη γυρίζετε το βλέμμα σας αλλού. 

3. Σε καμιά περίπτωση μην αρχίζετε να κάνετε κριτική ή να δίνετε συμβουλές.

4. Kάντε ερωτήσεις, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πιο καθαρά, τί νιώθει ο άλλος. 

5. Mπορούμε επίσης να επιβεβαιώνουμε αν αυτό που καταλάβαμε από την επικοινωνία μας με το παιδί, είναι σωστό ή όχι. 

Mην ξεχνάτε, πως η βάση της επιτυχίας σε κάθε επικοινωνία είναι η AΓAΠH.

 

Παραδείγματα αποτελεσματικής επικοινωνίας με τα παιδιά σε διάφορες περιπτώσεις.

 

TO ΠAIΔI ΘEΛEI NA ΠAEI  ΣTON KINHMATOΓPAΦO

 

H MOYΣIKH ΣTH ΔIAΠAΣΩN

 

ENA ΣHMEIΩMA AΠO TO ΔAΣKAΛO

 

TO AKATAΣTATO ΣΠITI

 

H KOPH ΓYPNA ΣTO ΣΠITI APΓA

 

TA ΠAIΔIA TΣAKΩNONTAI ΣTH ΔIAPKEIA

TOY ΠAIXNIΔIOY TOYΣ

 

H ανοιχτή και ειλικρινής αντιμετώπιση των συγκρούσεων, μάς δίνει την ευκαιρία ν’ αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της προσωπικότητάς μας, που κρύβονται πίσω από αυτές τις επιφανειακές συγκρούσεις.

 

 Τυπώστε το άρθρο Πιο Αποτελεσματική Επικοινωνία με Παιδιά .pdf (106688)