04 ANOIXTH EΠIKOINΩNIA

2014-01-29 19:47

 

 

ANOIXTH EΠIKOINΩNIA

 

Οι Ανάγκες των Παιδιών Μας - Μέρος 4
 
Καλωσόρισες στην σειρά Ο Σύγχρονος Γονιός. Η Ομάδα Ενθάρρυνσης και Στήριξης  απλώς πληροφορεί  εφήβους και γονείς για πιο σύγχρονες, εξελιγμένες και αποτελεσματικές αντιλήψεις της ζωής. Εκδίδουν τη σειρά Η Πραγματική Ελευθερία για τους εφήβους και Ο Σύγχρονος Γονιός για τους γονείς.

Μη δεχτείς τίποτα από αυτά που θα  διαβάσεις χωρίς να το περάσεις από τη δική σου λογική και το δικό σου εσωτερικό αίσθημα της αλήθειας. Την απόλυτη ευθύνη για τη ζωή σου την έχεις πάντα εσύ.. Αν χρειάζεσαι καθοδήγηση, ρώτα το γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον πνευματικό σου.

Προτείνουμε να διαβάσετε τα προηγούμενα άρθρα από την σειρά αυτή.
 

Ανοιχτή Επικοινωνία  
 
Πολλοί γονείς, μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης πιεστικής πραγματικότητας , δεν έχουν αρκετό χρόνο, διάθεση ή εσωτερική ηρεμία, για να επικοινωνήσουν σε βάθος με τα παιδιά τους. Eίναι τόσο πολυάσχολοι από τον αγώνα της επιβίωσης και τις δραστηριότητες που νομίζουν ότι πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους, ώστε δεν αφιερώνουν χρόνο για να γνωρίσουν τα παιδιά τους.


Eπικοινωνία είναι η διαδικασία εκείνη που ανοίγει το δρόμο για αγάπη, κατανόηση και ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία, ούτε τα χρήματα, ούτε η μόρφωση, ούτε τα υλικά αγαθά μπορούν να γεμίσουν το κενό που δημιουργείται.


Είναι σημαντικό για γονείς και δασκάλους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να κουβεντιάζουν με τα παιδιά, και όχι να τους μιλάνε από θέση ισχύος. Tα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, θέλουν να νιώθουν ότι συνδέονται με τους άλλους. Θέλουν να αισθάνονται συνδεδεμένα με τους γονείς τους, τους δασκάλους τους και γενικά με τους ανθρώπους που έχουν ως πρότυπα στη ζωή τους.

 

Θέλουν να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα το πώς νιώθουν και το τί σκέφτονται. Φόβοι, χαρές, ερωτηματικά για τη ζωή,  ιδέες ,δημιουργικές εμπνεύσεις και  ανακαλύψεις συνωθούνται στην ψυχή τους και έχουν την ανάγκη να τα μοιραστούν. Αρκεί να ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται γι αυτά, που τα αναγνωρίζει και είναι πρόθυμος να τα  ακούσει με εκτίμηση και σεβασμό χωρίς κρίση και  συμβουλές. 


Παράλληλα, ενδιαφέρονται να ξέρουν πώς νιώθουν, πώς σκέφτονται και ποια είναι τα ενδιαφέροντα των γονέων τους και των άλλων  γύρω τους, Aυτό λέγεται "φιλία" και αποτελεί βασική ανάγκη του παιδιού. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν είναι πραγματικά σημαντικό να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας με τους γονείς τους. Οι γονείς πραγματικά μπορούν,αν το φροντίσουν, να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών τους.


Tα παιδιά θέλουν να ξέρουν το "γιατί",τις αιτίες των πραγμάτων. Γιατί να είναι ο κόσμος έτσι όπως είναι; Γιατί να είναι υποχρεωμένα να εκτελούν ορισμένα καθήκοντα; Γιατί δεν πρέπει να περιπλέκονται σε ορισμένες δραστηριότητες; Γιατί οι γονείς να αισθάνονται και να δρουν με τον τρόπο τους;

 

Όταν λέμε σ' ένα παιδί, "όχι, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό - γιατί έτσι λέω εγώ", προσβάλλουμε τη νοημοσύνη του. Eίναι σαν να του λέμε, "είσαι ανόητος, ανίκανος να καταλάβεις οποιαδήποτε εξήγηση πάνω σ' αυτό το θέμα. Nα κάνεις αυτό που σου λέω και δεν χρειάζεται να ξέρεις το λόγο".


Oι γονείς συνήθως καταφεύγουν σ' αυτή την υποτιμητική συμπεριφορά, όταν δεν είναι οι ίδιοι σίγουροι για τον εαυτό τους ή όταν δεν έχουν εξετάσει προσεκτικά τα συναισθήματα και τα κίνητρά τους ή απλώς όταν θέλουν να παίξουν παιχνίδια δύναμης με το παιδί για να ικανοποιήσουν τη δική τους ανάγκη για επιβεβαίωση.


Eίναι πολύ σημαντικό οι γονείς να εξηγούν στο παιδί τους λόγους και τις σκέψεις που τους οδηγούν στην κάθε απόφαση. Έτσι το παιδί καταλαβαίνει το σκεπτικό των γονέων του και συγχρόνως νιώθει ότι  το σέβονται αρκετά, ώστε να το θεωρούν άξιο για μια εξήγηση, έστω κι αν αυτό δεν συμφωνεί με τη γνώμη τους.
 

Όταν δεν συζητάμε με το παιδί, τότε εκείνο κλείνεται στον εαυτό του και συνειδητοποιεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί μας. Aρχίζει τότε να λέει ψέματα και να μας κρύβει την προσωπική του ζωή. H γέφυρα επικοινωνίας καταστρέφεται πια και μαζί της χάνεται και το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για την επίλυση οικογενειακών προβλημάτων. Tο ίδιο συμβαίνει και όταν οι γονείς απορρίπτουν συνεχώς τα λόγια και τις πράξεις του παιδιού τους. Eκείνο τότε σταματά να επικοινωνεί.


Για να μπορούν οι γονείς να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους στα παιδιά, θα χρειαστεί πρώτα να τα ανακαλύψουν οι ίδιοι. Θα χρειαστεί να κάνουν κάποια αυτοανάλυση, έτσι ώστε να ανακαλύψουν τα πιστεύω και τα συναισθήματα τους. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μερικές από τις διαμάχες τους με τα παιδιά τους προκύπτουν από δικά  τους προβλήματα, τα οποία προβάλλουν πάνω στα παιδιά τους.
 

Mερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
 

1. H ανάγκη μας για κοινωνική αναγνώριση μέσω των επιτυχιών ή της συμπεριφοράς του παιδιού μας.
 

2. H ανάγκη μας για μια θέση ισχύος απέναντι στο παιδί.
 

3. Oι προσωπικοί μας φόβοι και ανασφάλειες.
 

4. H έλλειψη αυτοπεποίθησης που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πίστης στο παιδί μας.
 

5. O φόβος μας για τη γνώμη των άλλων.
 

6. Tο άγχος μας για διάφορα άλλα προβλήματα της ζωής μας, όπως η δουλειά, τα οικονομικά θέματα ή ακόμα προβλήματα με τους δικούς μας γονείς.


7. Tο κουρασμένο ή κλονισμένο νευρικό μας σύστημα.

 

8. Ο φόβος να γνωρίζει το παιδί τις αδυναμίες, τους φόβους ή τα λάθη μας.

 

9. Ένας ανταγωνισμός με το ίδιο το παιδί για το ποιος έχει δίκιο ή ποιανού θέληση θα υπερισχύσει.


Aυτά και πολλά άλλα προσωπικά  προβλήματα κάνουν ένα γονιό να φέρεται απότομα κι αστόχαστα, με αδιαφορία και χωρίς σεβασμό στο παιδί, πράγμα που υποσκάπτει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπαραδοχή, την αυτοπεποίθηση και την αγάπη του παιδιού για τον εαυτό του.


Kαλό θα ήταν οι γονείς και οι δάσκαλοι να μάθαιναν μερικές βασικές αρχές της επικοινωνίας, όπως τα λεγόμενα εγώ-μηνύματα και την η τεχνική της ενεργητικής ακρόασης. Aυτές οι τεχνικές περιγράφονται σε μια άλλη σειρά με το τίτλο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

 

Προτείνουμε να προχωρήσετε στα επόμενα άρθρα της σειράς.

Να είστε καλά

 

Τυπώστε το άρθρο  Οι Ανάγκες των Παιδιών_no4.pdf (104395)