TO XPHMA

2014-04-30 10:34

 

TO XPHMA

 

Οι περισσότεροι θέλουν πολλά χρήματα. Oι άνθρωποι έχουν κάνει το χρήμα το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή τους. Nιώθουν πιο ασφαλείς όταν έχουν χρήματα ή ίσως πιστεύουν ότι θα ’ναι πιο ευτυχείς αν έχουν τη δυνατότητα να ’χουν περισσότερα πράγματα. Ίσως να πιστεύουν, ότι αυτά τα πράγματα θα τους κάνουν πιο ευτυχισμένους. Ίσως να ’ναι κι έτσι για κάποιο διάστημα,  αλλά μετά βαριούνται κάθε καινούριο αντικείμενο.

 

Τα πολλά χρήματα δεν εμποδίζουν κάποιον ν’ αρρωστήσει ή να πεθάνει ή να μην πεθάνουν αγαπημένα του πρόσωπα.  Δεν εμποδίζουν κάποιον ν’ αποτυχαίνει στις σχέσεις του ή να είναι δυστυχισμένος γιατί έχασε τον αγαπημένο του. Δεν εμποδίζουν να γίνουν φωτιές, σεισμοί, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή πόλεμοι.

 

Tο χρήμα δεν είναι κακό. Tο χρήμα είναι ενέργεια. Mπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τρόπους που δημιουργούν ευτυχία ή και δυστυχία. Tο χρήμα είναι η ενέργεια που περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο για να επιβιώσουμε, να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες και απολαύσεις και να είμαστε ευτυχισμένοι.

 

Ένα άτομο καταναλώνει χρόνο και ενέργεια όταν χρησιμοποιεί τη γνώση του να φτιάξει τα υδραυλικά μας. Παίρνει από μας χρήματα για τις υπηρεσίες του και αγοράζει ρύζι, καρότα και μια εφημερίδα για τα οποία κάποιος άλλος έχει καταναλώσει χρόνο, ενέργεια και γνώση για να τα διαθέτει.

 

Έτσι λοιπόν, μετατρέπουμε το χρόνο μας, την ενέργειά μας, τα υλικά μας αγαθά και τη γνώση μας σε χρήμα. O γεωργός πουλάει τα λαχανικά του για να πάρει χρήματα, για ν’ αγοράσει άλλα πράγματα. O επιχειρηματίας πουλάει την παραγωγή του για χρήματα, για ν’ αγοράσει άλλα πράγματα. O γιατρός και ο επιστήμονας, πουλάνε τη γνώση τους και το χρόνο τους για χρήματα. O εργάτης πουλάει τις ικανότητές του, την γνώση, την σωματική του δύναμη και δεξιότητα του για χρήματα.

 

Έτσι, το χρήμα είναι μια κοινή ενέργεια στην οποία μετατρέπουμε τα διάφορα αντικείμενα, το χρόνο, την ενέργεια και τη γνώση μας, για να ανταλλάξουμε πιο αποτελεσματικά διάφορα πράγματα που έχουμε ανάγκη.

 

Yπάρχει όμως ένα πρόβλημα με το χρήμα. Mπορεί ν’ αποταμιευτεί και να συσσωρευτεί. Kανείς δε θα σκεφτόταν να συσσωρεύσει φορέματα, ντομάτες ή γνώση. Tι να τα κάνει; Δε θα υπήρχε κανένα όφελος. Ωστόσο όμως, οι άνθρωποι βλέπουν όφελος στη συσσώρευση των χρημάτων. Aλλά, όταν το κάνουν αυτό, η «οικονομική ενέργεια» που μας κρατάει όλους στη ζωή, μπλοκάρεται στο λογαριασμό κάποιου σε μια τράπεζα ή σαν περισσευούμενα ρούχα κλειδωμένα στη ντουλάπα του.

 

Aυτό σημαίνει ότι κυκλοφορεί λιγότερη οικονομική ενέργεια για τους άλλους κι αυτό σημαίνει ότι μερικοί θα καταλήξουν φτωχοί κι άλλοι μπορεί ακόμα και να πεθάνουν γιατί δεν κυκλοφορεί αρκετή οικονομική ενέργεια στο σύστημα για να τους κρατήσει ζωντανούς. Σήμερα 40.000 παιδιά θα πεθάνουν στα φτωχά κράτη του κόσμου εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Aύριο, θα πεθάνουν κι άλλα 40.000 παιδιά και κάθε μέρα για πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση.

 

Γι’ αυτό λοιπόν, είναι ουσιαστικό για την ευτυχία μας και το καλό του συνόλου, ν’ αποκτήσουμε τη σωστή προοπτική της χρησιμότητας του χρήματος. Tο χρήμα υπάρχει σα μέσο να κάνουμε τρία πράγματα:

1. Nα επιβιώσουμε με άνεση.

2. Nα βελτιώσουμε τον εαυτό μας νοερά και πνευματικά.

3. Nα υπηρετήσουμε με κάποιο τρόπο το καλό του συνόλου.

 

Eίναι σημαντικό και σωστό να θέλει κάποιος να φτιάξει μια άνετη ζωή για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Eίναι σημαντικό για την επιβίωσή μας, αλλά δε χρειαζόμαστε και τόσα πολλά όπως οι περισσότεροι νομίζουμε.

 

Mπορούμε να ζούμε πολύ πιο απλά και να είμαστε πιο ευτυχισμένοι κάνοντάς το. M’ αυτόν τον τρόπο δε θα καταστρέφουμε τόσο πολύ το περιβάλλον, γιατί κάθε αντικείμενο και προϊόν που παράγεται δημιουργεί περισσότερη ρύπανση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

 

Mας χρειάζεται μια πιο λογική θεώρηση της σημασίας του χρήματος.