Ερωτήσεις μαθητών μας στον Ψυχολόγο-παιδαγωγό

2014-03-17 21:06

 

Ερωτήσεις μαθητών μας

στον Ψυχολόγο-παιδαγωγό

 

Αγαπητοί, νεαροί ενήλικες,

Είναι τιμή μας που έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις και  αντιλήψεις σε σχέση με τα θέματα που μας έχετε θέσει υπόψη.

Θα μας επιτρέψετε, πιστεύουμε, να κάνουμε ερωτήσεις,  μέσα στο πλαίσιο της μαιευτικής του Σωκράτη ,για να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε  ότι έχετε όλη τη γνώση και την καθοδήγηση  που χρειάζεστε, μέσα σας. Απλώς, μπορεί να μην έχετε επαφή με  αυτήν τη γνώση και καθοδήγηση,  επειδή δίνετε πολλή σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι και επειδή ο νους μας  ελέγχεται από πρόσκαιρες επιθυμίες, προσκολλήσεις, φόβους και από αυτά που έχουμε ακούσει  ως  παιδιά. Ένα άλλο εμπόδιο στο να ερχόμαστε σε επαφή με την αλήθεια που υπάρχει μέσα μας, είναι  η αντίδραση μας προς αυτά που ακούσαμε και συνεχίζουμε να  ακούμε. Για αυτό σας προσκαλούμε να σκεφτείτε σε βάθος ό,τι λέμε και να μη δεχτείτε  αλλά ούτε να απορρίψετε τις σκέψεις μας χωρίς να τις θέσετε προηγουμένως κάτω από το πρίσμα της δικής σας λογικής.

Να γνωρίζετε, επίσης, ότι η αντίδραση δεν είναι ελευθερία ,γιατί απλούστατα  δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Αντιδρώντας υιοθετούμε χωρίς σκέψη μια συμπεριφορά που απλώς είναι αντίθετη από αυτό που θέλουν οι άλλοι .Κάτι τέτοιο όμως δεν συνιστά ελευθερία. Το να  συμφωνούμε ή να μη συμφωνούμε με τις απόψεις ή υποδείξεις των άλλων είναι θεμιτό και συναρτώμενο με την ελεύθερή μας βούληση ,αρκεί να το κάνουμε ύστερα από λογική διερεύνηση, ανάλυση, περισυλλογή και απαλλαγμένοι  από το φόβο και τη διάθεση μιας αυτόματης ,χωρίς σκέψη, αντίδρασης. 

Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε την αλήθεια μέσα σας.

===========================================

 

Ε.1. Είναι λογικό να σταματήσεις να  κάνεις παρέα με κάποιον του οποίου οι πολιτικές απόψεις σε προσβάλλουν;

Εσύ τι νομίζεις; Αν έχεις ένα φίλο που δεν συμφωνεί με τα πιστεύω σου, πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, θα ήθελες να σου κόψει την καλημέρα; Η φιλία σας πρέπει να έχει σαν προϋπόθεση τη συμφωνία σε όλα τα θέματα; Η αγάπη απαιτεί τη συμφωνία; Μπορούν τα άτομα να αγαπιούνται και να στηρίζουν το ένα το άλλο, χωρίς να συμφωνούν σε όλα;

Συνήθως η ανάγκη μας να συμφωνούν οι άλλοι μαζί μας ξεκινάει από μια δική μας ανασφάλεια. Η ανάγκη αυτή εκπηγάζει από την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί να έχουμε κάποιο δίκιο και οι δυο». Πιστεύουμε δηλαδή ότι, αν έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για το ίδιο θέμα, ο ένας πρέπει να έχει άδικο και ο άλλος δίκιο.

Στο σημείο αυτό θα βοηθούσε πολύ, αν στρέφαμε για λίγο το βλέμμα στην ιστορία της επιστήμης από όπου θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ζωντανό παράδειγμα για το γεγονός  ότι οι πεποιθήσεις μας πρέπει να εξελίσσονται, προκειμένου να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. ΄Ολη η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να αλλάξει την πεποίθηση ότι Γη είναι επίπεδη ή ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Εκείνη την εποχή σε πετούσαν στη Φυλακή ,αν διατύπωνες διαφορετική άποψη. Τώρα καταλαβαίνουμε από την Κβαντική Φυσική ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ύλη αλλά μόνο ενέργεια. Αλίμονο μας αν πεθαίναμε με τις πεποιθήσεις που έχουμε σήμερα. Είναι βέβαιο ότι οι πεποιθήσεις έρχονται και φεύγουν, όπως και τα πολιτικά συστήματα.΄Όταν όμως νιώθουμε αρκετή εσωτερική ασφάλεια και η αγάπη  μέσα μας είναι σταθερή ,τότε δεν  χρειάζεται να συμφωνούν οι άλλοι  μαζί μας.

Πάρα πολλοί νέοι στην πρόσφατη Ελληνική ιστορία επέδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό σε διάφορα πολιτικά κόμματα και με τα χρόνια άλλαξαν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτά που πιστεύουμε σήμερα, θα είναι ίδια με αυτά που θα πιστεύουμε σε μερικά χρόνια .Στη νεανική ηλικία, τείνουμε να είμαστε απόλυτοι, γιατί βλέπουμε τα πάντα ως άσπρα ή μαύρα, σωστά ή λανθασμένα χωρίς ενδιάμεσες αποχρώσεις, επειδή έτσι νιώθουμε πιο ασφαλείς.

Όταν καταλάβουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ίσως να έχουμε περισσότερη κατανόηση για τον καθέναν που περνάει τις «φάσεις του». Σκέψου πόσες φάσεις εσύ και οι γνωστοί σου έχετε ήδη περάσει. Τι μας κάνει να νομίζουμε ότι αυτό θα σταματήσει εδώ; Επίσης, κάθε άνθρωπος σε κάθε περίοδο της ζωής του εμφορείται από εκατοντάδες  πεποιθήσεις σχετικά με τόσο διαφορετικά πράγματα αρχίζοντας π.χ. από τη μουσική, τις φιλίες ,  την πολιτική και το Θεό ,τα οποία υπόκεινται σε συνεχή αλλαγή. Έτσι πάντα θα υπάρχει ένα ποσοστό απόψεων με τις οποίες δεν θα συμφωνούμε. 

Μπορούμε να κρατάμε τις δικές μας πεποιθήσεις και να αφήνουμε τον άλλον να κάνει το ίδιο. Αν θεωρούμε ότι μερικά από τα πιστεύω του είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, τότε καλό είναι να του εκφράσουμε την ανησυχία μας με σεβασμό. Και επίσης να του ξεκαθαρίσουμε ότι, παρόλο που τον θεωρούμε φίλο, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε κάτι που είναι αντίθετο με την ηθική ή τα ιδανικά μας.

Τότε η συχνότητα και το είδος της επαφής μας με τον άνθρωπο αυτό θα εξαρτηθεί από το αν έχουμε πια κοινά ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες. Η επαφή μας δεν θα καθορίζεται από ένα απαγορευτικό – «δεν σε κάνω παρέα, επειδή με προσβάλλουν τα ιδανικά σου», αλλά θα καθορίζεται από το αν έχουμε κοινές ανάγκες ή δραστηριότητες.

Άρα εξαρτάται από σένα να επιλέξεις. Μπορούμε να κάνουμε παρέα με κάποιον που οι πεποιθήσεις του διαφέρουν πολύ από τις δικές μας; Αυτό αποτελεί προδοσία προς τα ιδανικά μας; Δείχνει αγάπη και κατανόηση; Είναι σωστό; Είναι λάθος; Το θέλουμε; Πόσο σημαντικός είναι ο άλλος για μας; Ο Χριστός τι θα έκανε; Ο Σωκράτης θα τον αγνοούσε;

Τελειώνουμε με ένα μικρό παραμύθι. Yπήρχε ένα χωριό που όλοι οι κάτοικοί του ήταν τυφλοί. (Aυτό αντιπροσωπεύει εμάς γενικά). Μία μέρα ένας τεράστιος ελέφαντας μπήκε στο χωριό κάνοντας τρομερό θόρυβο. Oι κάτοικοι βγήκαν όλοι τρέχοντας να «δούνε» τί ήταν αυτό το τεράστιο ον. O βασιλιάς του χωριού κάλεσε τους πέντε σοφούς που ήταν κι αυτοί τυφλοί και τους διέταξε να καθορίσουν τη φύση αυτού του όντος που μπήκε στο χωριό τους.

O πρώτος σοφός πλησίασε τον ελέφαντα από το πλάι. Aφού τον ακούμπησε καλά-καλά, αποφάνθηκε ότι ήταν «ένας πελώριος τοίχος που κουνιότανε». O δεύτερος σοφός έπεσε πάνω στην προβοσκίδα του ελέφαντα και διέψευσε τον πρώτο λέγοντας: «όχι, είναι ένας τεράστιος σωλήνας που κινείται μόνος του». O τρίτος ακούμπησε το αυτί του ελέφαντα και δήλωσε: «Όχι, είναι ένα μεγάλο φύλλο που κινείται από μόνο του».

O τέταρτος σοφός ακούμπησε τα πόδια του ελέφαντα και είπε: «Oι άλλοι δεν ξέρουν τί λένε, αυτά είναι κορμοί δέντρων που κουνιούνται μόνοι τους». O τελευταίος σοφός πλησίασε κι αυτός, για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και δυστυχώς τα μπέρδεψε περισσότερο όταν, ακουμπώντας την ουρά του ελέφαντα, δήλωσε ότι είναι φίδι.

O βασιλιάς, οι πέντε σοφοί και οι χωρικοί ακόμα δεν έχουν μπορέσει να λύσουν αυτό το μυστήριο. Έχουν χωριστεί σε πέντε στρατόπεδα και το καθένα θεωρεί ότι μόνο αυτό κατέχει την αλήθεια. Kανένας τους δεν είχε αρκετή διορατικότητα, για να καταλάβει ότι είχαν όλοι αγγίξει μέρος της ίδιας πραγματικότητας. Ότι είχαν όλοι εν μέρει δίκιο, αλλά ότι το ον που προσπαθούσαν ν’ αντιληφθούν είναι πολύ μεγάλο, για να περιοριστεί σε ιδέες και περιγραφές.

Από το παραπάνω παραμύθι, μπορεί να σκεφτούμε ότι όλες οι απόψεις, ακόμη και οι αντίθετες από τις δικές μας, μπορεί να είναι τμήμα ενός συνόλου, από το οποίο καταλαβαίνουμε μόνο ένα μέρος και  στο οποίο προσχωρούμε και το υιοθετούμε ως «προσωπική άποψη». Αλλά αυτή η προσωπική άποψη   είναι μόνο μέρος της αλήθειας. Σωστό μεν, αλλά όχι ολόκληρο. Έτσι,   αντί να θεωρούμε «εχθρική» ή «λάθος» κάθε αντίθετη  άποψη, αφού πρώτα την  εξετάσουμε  προσεκτικά, , μπορούμε να την ενσωματώσουμε στις δικές μας σκέψεις και να συμπληρώσουμε τη δική μας θεώρηση, κάνοντας την πιο πλούσια, σφαιρική και αμερόληπτη, αν  βρούμε βέβαια ότι περιέχει κάποιες αλήθειες ή θετικά στοιχεία. Και τότε δεν μπορεί κανείς «αντίθετος» να μας αντικρούσει, αν έχουμε δεχτεί μέρος από την ορθότητα της δικής του αντίληψης. Απλώς την έχουμε εντάξει  μέσα στο δικό μας σκεπτικό, που ασφαλώς θα είναι πιο ολοκληρωμένο, αφού περιέχει περισσότερες της  μιας προσεγγίσεις.

===========================================

 

Ε.2. Πώς θα αντιμετωπίσω το χαμό κάποιου πολύ κοντινού μου ανθρώπου;

Η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι η πιο οδυνηρή ανθρώπινη εμπειρία. Αν το έχεις βιώσει πρόσφατα, παρακαλούμε να δεχτείς τα συλλυπητήρια μας.

Είναι φυσικό να πονάμε και καλό είναι να θρηνούμε στην αρχή, ώστε να εκφράσουμε και σταδιακά να απελευθερώσουμε τον πόνο. Η βασική θεραπεία για τον πόνο αυτό είναι:

1. Ο χρόνος. Σταδιακά εμπλεκόμαστε ξανά με τη ζωή και βρίσκουμε άλλες πηγές χαράς και νοήματος.

2. Η απασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες εκφράζουμε και την προσωπική  δημιουργική μας ικανότητα.

3. Η προσφορά σε άλλους, που έχουν ανάγκη.

4.Το μοίρασμα των συναισθημάτων μας με ευαισθητοποιημένες ομάδες, που έχουν την δυνατότητα να μας βοηθήσουν να αποδεχτούμε και να ξεπεράσουμε τη σύγχυση  και τη γενικότερη δυσάρεστη συναισθηματική μας κατάστασηι.

5. Να «επικοινωνήσουμε νοερά» με τη ψυχή για μια φορά και αν χρειάζεται- αν νιώθουμε δηλαδή την ανάγκη- να ζητήσουμε και να δώσουμε συγχώρεση ,ώστε να επέλθει συμφιλίωση και να επικρατήσει  μόνο η αγάπη. ΄Υστερα, αφήνουμε τη ψυχή να προχωρήσει ελεύθερη  προς το Θεό και τον προορισμό της. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια εκκλησία ή στο σπίτι μας ,αφού ανάψουμε ένα κερί και μιλήσουμε νοερά με το αγαπημένο μας πρόσωπο ή  αφού γράψουμε σε ένα χαρτί τις σκέψεις μας ,μέχρι να νιώσουμε απόλυτη απελευθέρωση από κάθε αρνητικό συναίσθημα ,αν βέβαια υπάρχει.

6. Η πίστη στην ύπαρξη της ψυχής και σε άλλες πνευματικές αντιλήψεις.

Μερικές πνευματικές αντιλήψεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες. Να δεχτείς μόνο αυτές που σου ταιριάζουν.

1.  Έχω τη δύναμη να ζήσω, να επιβιώσω, να είμαι ευτυχισμένος και να προσφέρω. Όλα είναι μέσα μου.

2.  O αγαπημένος μου είναι μια αιώνια, αθάνατη  ψυχή που, σύμφωνα με όλες τις θρησκείες, εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλες διαστάσεις πιο όμορφες απ' αυτές που ζω εγώ.

3.  Aφού ο αγαπημένος μου είναι καλά και πιο κοντά στην πραγματική του φύση και το Θεό, μπορώ και εγώ να είμαι χαρούμενος γι' αυτόν και μπορώ να δώσω χαρά στον εαυτό μου και σ' αυτούς που είναι γύρω μου.

4.  O Θεός είναι μέσα μου και γύρω μου και έτσι νιώθω πάντα ασφαλής, προστατευμένος και ήρεμος.

5. Για κάποιους λόγους, που δεν καταλαβαίνω ακόμα, έπρεπε ο αγαπημένος μου να μεταβεί σε άλλα επίπεδα ύπαρξης, καθώς συνεχίζω εγώ εδώ. Δεν είμαι πιο τυχερός. Και οι δυο μας έχουμε αυτό που χρειαζόμαστε.

6.  H αποχώρηση της ψυχής από τους περιορισμούς του προσωρινού φυσικού σώματος είναι μια  απελευθέρωση από μια περιορισμένη ενσαρκωμένη κατάσταση.

7.  H απώλεια του αγαπημένου μου είναι μεγάλη ευκαιρία να ψάξω για το νόημα της ζωής – για ποιο λόγο είμαστε εδώ; Τι γίνεται όταν φεύγουμε;

8.  Δέχομαι την τελειότητα της θέλησης του Θεού και δεν οργίζομαι  με το Θεό και με άλλους  για οτιδήποτε συμβαίνει σε μένα.

9. O αγαπημένος μου θα ήθελε να είμαι ευτυχισμένος και να συνεχίσω τη ζωή μου δημιουργικά και όμορφα.

10. H απώλεια ενός αγαπημένου δεν έχει σχέση με τιμωρία, αλλά αντίθετα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εσωτερική ανάπτυξη.

11. Eίμαι ένα αγνό παιδί του Θεού και με αγαπάει, όπως είμαι.

12. O Θεός έχει επιλέξει την ώρα και το μέρος απ' όπου θα αποχωρήσει κάποιος.  ΄Οσα πρόσωπα εμπλέκονται με το θέμα της απώλειας είναι απλά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την αποχώρησή του.

13. Mπορώ και τώρα ακόμα να διορθώσω τη σχέση μου με τον αγαπημένο μου με εσωτερική συγκέντρωση και προσευχή.

14. Mοιράζομαι τη χαρά και τη λύπη μου με τους άλλους.  Aνήκουμε όλοι στη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας.

15. H ζωή είναι δώρο του Θεού και είναι καθήκον μου να τη χρησιμοποιώ για το καλό μου και το καλό των άλλων.

16. Σήμερα, 40.000 γονείς έχουν χάσει τα παιδιά τους.  Aύριο άλλοι τόσοι. Δεν πονάω μόνο εγώ.  H αποχώρηση της ψυχής από το φυσικό σώμα είναι μία φυσική διαδικασία της ζωής στη Γη.

Προτείνουμε επίσης να γνωρίσεις τα βιβλία της Elisabeth Kübler-Ross, η πιο διάσημη ψυχίατρος –που έχει ασχοληθεί επιστημονικά με το θέμα της απώλειας.

===========================================

Ε.3. Γιατί κάθε μέρα που περνά αισθάνομαι όλο και πιο χαρούμενος πιο έξυπνος και πιο δυνατός, ενώ όλοι τριγύρω μού φαίνονται λυπημένοι, υποταγμένοι και μίζεροι;

Κάτι κάνεις σωστά. Να το συνεχίσεις. Να σκέφτεσαι πάντα θετικά και να νιώθεις την δύναμη μέσα σου. Οι άλλοι έχουν την ίδια δύναμη και θα τη βρουν.

Να μη νιώθεις ανώτερος όμως. Ο καθένας έχει το χρόνο της προσωπικής του εξέλιξης. Δεν υπάρχει λόγος να μη νιώθεις πάντα έτσι. Αν όμως συμβεί κάποια στιγμή, τότε να θυμάσαι πώς είσαι τώρα και πώς σκέφτεσαι τώρα και να επιστρέψεις στην προηγούμενη αισιόδοξη στάση.

Δεν υπάρχει λόγος να μην είσαι καλά, επειδή οι άλλοι δεν είναι .Δεν τους βοηθάς έτσι. Βοήθησε τους να σκεφτούν και αυτοί θετικά, χωρίς όμως κηρύγματα, που δεν αρέσουν σε κανέναν .Μόνο με το παράδειγμα σου.

Aυτή  η αισιόδοξη και θετική σου στάση είναι η πιο αληθινή και αυθεντική πλευρά του χαρακτήρα σου. Να τη χαίρεσαι  και να παίρνεις κουράγιο, όταν την ανακαλύπτεις  και  μπορείς να την εκφράζεις, ακόμη και μέσα σε «αντίξοες» συνθήκες φόβου, θλίψης και μιζέριας. Αν κάποιες στιγμές  τη χάνεις, τότε αξίζει να θυμάσαι ότι τη δυνατότητα για μια αισιόδοξη θεώρηση της ζωής ,την «έχεις» μέσα σου! Και φυσικά, να έχεις κατανόηση και συμπόνια γι’ αυτούς που κάποιες στιγμές τους «καταπίνει»  η μιζέρια, η λύπη και η παραίτηση από τη χαρά της ζωής.

===========================================

 

Ε.4. Αν δε θέλω να διαβάσω άλλο τι κάνω; 

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Είναι φυσικό να μπουκώσουμε κάποιες στιγμές με το διάβασμα και τη μελέτη. Είναι κουραστικό και ειδικά όταν γίνεται με πίεση και ανταγωνισμό και ακόμα χειρότερα όταν δεν έχουμε κατανοήσει τη σπουδαιότητά της.

Προσπάθησε να βρεις για ποιο λόγο ακριβώς δεν θέλεις να διαβάσεις άλλο. Υπάρχουν άλλα θέματα που σε απασχολούν; Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς; Η όρασή σου είναι καλή; Έχεις ελέγξει αν έχεις δυσλεξία; Πολλοί έξυπνοι και ικανοί άνθρωποι έχουν. Νιώθεις την  πίεση ή το φόβο της  αποτυχίας;

Μπορείς να ελέγξεις, ακόμα, αν αυτή η διάθεση είναι μόνιμη ή προσωρινή. Είναι φυσικό, να μη θέλεις να διαβάσεις άλλο, αν έχεις κουραστεί ή αν πεινάς. Μπορείς να σταματήσεις, να κάνεις ένα διάλειμμα και να ξαναρχίσεις με ανανεωμένες δυνάμεις. Αλλά αν χρειάζεσαι διαρκώς «διάλειμμα» και ποτέ δεν έχεις ανανεωμένες δυνάμεις και  το διάβασμα για σένα είναι, κατά κανόνα, «καταναγκαστικά έργα», τότε εξέτασε αν αυτό που κάνεις είναι μέσα στα πλαίσια των ενδιαφερόντων σου. Εξέτασε τι θα μπορούσε να κάνει το διάβασμά σου πιο ελκυστικό (π.χ. ξεκίνα πάντα από τα δύσκολα και μην τα αφήνεις για το τέλος. Ή αντί να εστιάζεσαι στη δυσκολία του διαβάσματος, εστιάσου στις μικρές καθημερινές επιτυχίες μετά το διάβασμα και στη χαρά που νιώθεις, όταν έχεις ολοκληρώσει τη μελέτη σου. Επίσης μπορείς και μόνος σου να εφεύρεις διάφορα άλλα τρυκ ,που μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστο το χρόνο της μελέτης,

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει τρόπος να διακόψουμε το διάβασμα, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στους βαθμούς, στην επίδοσή μας και στη  ζωή μας  – ειδικά αν θέλουμε ένα δίπλωμα από πανεπιστήμιο ή αν θέλουμε μια εργασία ή ένα επάγγελμα με καλές αμοιβές και καλές συνθήκες εργασίας. Και κυρίως αν έχουμε σκοπό να κάνουμε οικογένεια και θέλουμε να δώσουμε κάτι «σπέσιαλ» στα παιδιά μας. 

Άρα υπάρχει εδώ ένα δίλημμα. Θα μπορούσες  να σταματήσεις να διαβάζεις. Αυτό όμως θα έφερνε πολλή στεναχώρια και φόβο στους γονείς σου και πιθανόν να σε οδηγούσε στο να συγκρουστείς μαζί τους και αργότερα βέβαια ίσως να   μετάνιωνες για την απόφαση αυτή.

Μια ενδιάμεση λύση θα ήταν αν διάβαζες σε μικρές δόσεις και έκανες στα διαλείμματα κάτι που σου αρέσει όπως π.χ. να ακούς μουσική, να βγεις μια βόλτα, να χορέψεις στο δωμάτιο σου και μετά πάλι να επιστρέψεις στο διάβασμα, ώστε μέσα σε πέντε ώρες, να έχεις διαβάσει τρεις και να έχεις διασκεδάσει δύο. Έτσι δεν θα υποφέρεις, γιατί θα έχεις κάνει ένα συνδυασμό από διάβασμα και ξεκούραση και από την άλλη δεν θα νιώθεις ενοχή ή αυτο-απόρριψη που σταμάτησες τη μελέτη. Και κυρίως δεν θα έχεις συγκρούσεις με τους γονείς σου.

Επίσης, ίσως να έχεις κατά καιρούς ένα φίλο, για να μελετάτε μαζί – αλλά να μελετάτε πραγματικά και όχι να  καλαμπουρίζετε μόνο. Αν πάλι  κάποια κείμενα  είναι σε ηλεκτρονική μορφή, μπορείς να τα ακούσεις σε πρώτο επίπεδο,για να έχεις  έτσι μια εναλλαγή  στον τρόπο της μελέτης σου.

Όταν είσαι κουρασμένος, ξάπλωσε στο κρεβάτι και κάνε την ακόλουθη άσκηση :  βαλε τα πόδια ψηλά  στον τοίχο, για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος μέσω του αίματος που κατεβαίνει στο κεφάλι. Σ’αυτή τη στάση μπορείς να ξεκουραστείς  ή ακόμα και να διαβάσεις.

Για λεπτομέρειες για πιο αποτελεσματική μελέτη πήγαινε εδώ. https://www.beyourself-gr.com/

Ακόμα ένα πράγμα. Να σκέφτεσαι το απώτερο  συμφέρον σου και όχι μόνο την άμεση ανακούφιση . Μπορεί να  έχεις να διαβάσεις πολύ ακόμα, αλλά τα χρόνια της μελέτης είναι  πολύ λίγα σε σχέση με το υπόλοιπο της ζωής σου – η ποιότητα της οποίας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τωρινό σου διάβασμα. Είναι τελικά μια μικρή επένδυση για πολύχρονο όφελος.

===========================================

 

Ε.5. Μπορώ να μιλήσω σε κάποιον για τα συναισθήματά μου (φιλικά ή ερωτικά), ενώ ξέρω ότι κατά 90%  θα φύγει;

Ρωτάς αν είναι ασφαλές ή σωστό να μοιραστείς με κάποιον ότι έχεις φιλικά ή ερωτικά συναισθήματα γι αυτόν, ακόμα κι αν είναι σίγουρο ότι θα φύγει; Αν αυτή είναι η ερώτηση, τότε ρωτάμε εμείς πώς νιώθεις με την ιδέα να μη  μιλήσεις για τα συναισθήματα σου και πώς με την ιδέα να τα μοιραστείς μαζί του; Mε ποιο κίνητρο θα έκανες το ένα ή το άλλο;

 

Μερικές πιθανές απαντήσεις μπορεί να είναι:

Δε θέλω να μιλήσω μαζί του επειδή:

1. Θα νιώσω άσχημα ,αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή φύγει.

2. Δεν έχει νόημα, επειδή έτσι και αλλιώς θα φύγει.

3. Φοβάμαι.

Θέλω να μιλήσω μαζί του επειδή:

1. Ελπίζω να έχει όμοια συναισθήματα.

2. Θέλω να ξέρει πώς νιώθω, ακόμα κι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

3. Είναι ένας τρόπος να ξεπεράσω το φόβο να εκτεθώ ή να δείξω ανάγκη.

4. Είναι ένα βήμα για την αυτοπεποίθηση μου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

5. Θα σκάσω, αν δεν το κάνω.

Άρα τι αποφασίζεις; Στο τέλος, ό τι και να κάνεις, όλα θα είναι καλά. Είναι μια προσωρινή εμπειρία που μπορεί τώρα να έχει ψηλή συναισθηματική φόρτιση και αυτό είναι λογικό. Όμως ό τι και να κάνεις, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όλα θα είναι καλά.

Άρα το ερώτημα δεν είναι τι θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι ποιος θέλεις να είσαι εσύ. Θέλεις να είσαι αυτός που μίλησε ή αυτό δεν έχει σημασία για σένα;

===========================================

 

Ε.6. Πώς καταλαβαίνουμε ότι κουραστήκαμε; Πώς το αντιμετωπίζουμε σε περίπτωση  που κουραστούμε;

Όταν είμαστε κουρασμένοι έχουμε λιγότερη ενέργεια, υπομονή, συγκέντρωση, διάθεση, διαύγεια, κέφι, αγάπη, ευτυχία, παραγωγικότητα, απόδοση κ.α.Μπορεί να κουραστήκαμε σωματικά, συναισθηματικά ή νοητικά

.Όταν έχουμε κουραστεί, χρειαζόμαστε ανανέωση. Αυτό γίνεται με διάφορος τρόπους.

1.Με περισσότερη ξεκούραση και ύπνο.

2.Με διαλείμματα για αλλαγή της διάθεσης με έναν τρόπο που να μας ανανεώνει και όχι που να μας κουράζει.  Για παράδειγμα, είναι φυσικό να θέλουμε να μιλάμε με φίλους, όταν έχουμε ένα διάλειμμα και αυτό  μπορεί πραγματικά  να μας ανανεώνει, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και να μας κουράζει. 

3. Με εμπλουτισμό της διατροφής μας με πολυ-βιταμίνες ,φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

4.Με την ακόλουθη άσκηση:  Να βάζουμε τα πόδια μας στο τοίχο, όταν είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, ώστε ο εγκέφαλος μας να αιματώνεται.

5.Με το να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι και να χαλαρώνουμε όλο μας το σώμα. Οι βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση αυτή. 

6.Με τη σωματική άσκηση ή το  χορό, γιατί η κίνηση ενεργοποιεί το σώμα.

7. Με το μασάζ

8. Με το να πίνουμε πολύ νερό ,γιατί  μας ανανεώνει.

 Προσοχή: μην προσπαθείς να παίρνεις ενέργεια από ουσίες, όπως από καφεϊνη, red bull κ.α .,γιατί οι ουσίες αυτές δίνουν  προσωρινή ενέργεια και μετά σε αφήνουν πιο άδειο από πριν.

===========================================

 

Ε.7. Πώς αντιμετωπίζουμε την κούραση και την κακή ψυχολογία;

Μιλήσαμε για την κούραση στην ερώτηση έξι.

Σχετικά με την κακή ψυχολογία, η πρώτη ενέργεια είναι  το μοίρασμα, δηλ. να μιλήσουμε με κάποιον τον οποίο εμπιστευόμαστε .Είναι προτιμότερο  με τους γονείς σας, με έναν καθηγητή,  με έναν ψυχολόγο ή με έναν πνευματικό.

Υπάρχουν και τεχνικές που βοηθάνε στο να εντοπίσουμε ακριβώς τι συμβαίνει μέσα μας και να το αλλάξουμε. Μερικές από τις τεχνικές αυτές είναι:

1.  Να γράφουμε αυτά που νιώθουμε.

2. Να αναλύουμε αυτά που νιώθουμε.

3. Να συμμετέχουμε σε ομάδες ψυχολογικής συζήτησης.

4. Να εκφραζόμαστε  πιο ελεύθερα με χοροθεραπεία, ψυχόδραμα, κλπ.

5. Να γνωρίσουμε την ενεργειακή ψυχολογία.

6. Να διαβάζουμε βιβλία «self-help» σχετικά με την αντιμετώπιση συναισθημάτων.

7. Επίσης βιβλία σχετικά με μια πιο φιλοσοφημένη αντίληψη της ζωής. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε και τα έργα των αρχαίων φιλοσόφων.

Προτείνουμε να ξεκινήσεις με αυτό το μικρό ερωτηματολόγιο.

1. Τι νιώθω ακριβώς;

2. Πόσο καιρό το νιώθω;

3. Ποιο ακριβώς είναι το ερέθισμα – αυτό που συμβαίνει - που με κάνει να νιώθω δυσάρεστα. (Υπάρχει κάποιος που είπε ή δεν είπε, που έκανε ή δεν έκανε κάτι; Δεν έχεις σε κάποιον τομέα της ζωής σου το αποτέλεσμα που θα ήθελες;) 

4. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις, που σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα; Μπορεί να έχουν σχέση με το αν αξίζεις ή όχι, ή με το αν είσαι ασφαλής; Νιώθεις καταπίεση,  φοβάσαι  ή έχεις άγχος για κάτι, όπως π.χ.  για την εξωτερική σου εμφάνιση ,τους βαθμούς,τους φίλους, την  οικογένεια;

5. Πώς αλλιώς θα μπορούσες να δεις το ίδιο πράγμα  θετικά; Υπάρχει άλλος τρόπος σκέψης που θα μπορούσε να σε ανακουφίσει στο σημείο αυτό;

6. Για να αλλάξεις το συναίσθημα ίσως χρειάζεται να μάθεις κάποια μορφή της Ενεργειακής Ψυχολογίας. Βάλε το στο Google.

7. Πάνω από όλα κράτα μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς σου. Μπορεί να νιώθεις κατά καιρούς ότι  μόνο οι φίλοι σου σε καταλαβαίνουν. Είναι λογικό. Όμως οι γονείς σου είναι δεμένοι και αφοσιωμένοι σε σένα για όλη τους τη ζωή και είναι οι πιο πιστοί και σημαντικοί σύμμαχοί σου.

==========================================

 

Ε.8. Πώς αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι παίρνουμε κιλά και δε μπορούμε να τα χάσουμε;

Είναι γεγονός ότι μερικοί ανθρώποι πιο εύκολα παίρνουν κιλά, ακόμα και όταν δεν τρώνε τόσο, όσο οι άλλοι. Υπάρχουν και μερικοί που τρώνε διπλάσιες ποσότητες και δεν παίρνουν καθόλου κιλά.

Το πρώτο βήμα είναι να ελευθερώσουμε την αξία μας από τα κιλά μας. Δεν αξίζουμε λιγότερη ή περισσότερη αγάπη ανάλογα με τα κιλά ή την εμφάνιση μας. Είναι ένας επιφανειακός τρόπος σκέψης, που έχουν πολλοί στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην ηλικία σας.

Ένας άνθρωπος με περισσότερα κιλά αξίζει ακριβώς την ίδια αγάπη και σεβασμό, όπως ένας άλλος με λιγότερα. Είναι ώρα να τελειώσει αυτή η  μορφή προκατάληψης Δεν είναι η η εμφάνιση που καθορίζει την αξία ενός ανθρώπου αλλά η ουσία του . Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο βάρος. Όταν κοιτάς στον καθρέφτη ,να αγαπάς αυτόν που βλέπεις, όπως είναι.

Τώρα, τα ακόλουθα θα σε βοηθήσουν:

1. Καθημερινή άσκηση, περπάτημα , τρέξιμο, χορός κα.

2. Πιο μικρά γεύματα, ώστε να κρατάμε τον μεταβολισμό σε εγρήγορση.

3. Όχι ζάχαρη, σνακ, junk food, γλυκά ροφήματα. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες με συμβουλές και λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή.

Όμως προσοχή – Μην κάνεις δίαιτες. Οι περισσότεροι παίρνουν ξανά το βάρος που έχασαν. Βρες έναν καλό τρόπο ζωής και διατροφής,σύμφωνα με τον οποίο θα τρως αρκετά ,ώστε να διατηρήσεις την καλή σου υγεία και να μην πεινάς. Αυτό είναι που θα σε κάνει να διατηρείς το βάρος που θέλεις. Όχι δίαιτες, ΑΛΛΑ σωστή διατροφή για μια ζωή.

4. Μην το κάνεις μεγάλο θέμα με το να μετράς το βάρος σου καθημερινά. Ζεις μια ευτυχισμένη ζωή. Απόλαυσε τη ζωή και συγκεντρώσου λιγότερο στο φαγητό και στην εμφάνισή σου. Αξίζεις αγάπη, όπως είσαι. Ακριβώς όπως είσαι, μπορείς να έχεις την αγάπη που θέλεις στη ζωή.

5. Μπορεί να σε βοηθήσει η συμμετοχή σου σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κοινό τον προβληματισμό για το βάρος τους. Η ομάδα ενισχύει την απόφαση και την εσωτερική δύναμη των μελών της.

6. Να δεις αν υπάρχουν συναισθηματικοί λόγοι που σε κάνουν να τρως περισσότερο από όσο θα ήθελες και να αντιμετωπίσεις τους λόγους αυτούς με την βοήθεια των γονέων ή ειδικών. Γι αυτό να αρχίσεις να παρατηρείς πότε έχεις ανάγκη να τρως. Κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο ή τρως, σκέψου «πώς νιώθω τώρα;» ή «τι χρειάζομαι τώρα;» και προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι πραγματική πείνα ή μια άλλη ανάγκη και χρησιμοποιείς ως υποκατάστατο το φαϊ ή το γλυκό,  για να την καλύψεις.   Αυτή η παρατήρηση θα δώσει πολλές προσωπικές απαντήσεις και  έτσι θα καταλάβεις  τί σου συμβαίνει και γιατί τρως και σε ποιες στιγμές. Το επόμενο βήμα θα είναι η αντιμετώπιση του βάρους από το φαϊ.

===========================================

 

Ε.9. Πώς μπορούμε να διαβάζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε τις εξετάσεις που μας αγχώνουν και μας μπλοκάρουν με αποτέλεσμα να μην έχουμε την απόδοση που επιθυμούμε;

 

Όταν πηγαίνεις κάπου, αξίζει να είσαι δυστυχισμένος σ όλη τη διαδρομή και να χάνεις όλη την ομορφιά της θέας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου; Ή αντίθετα  αξίζει να απολαύσεις το δρόμο μέχρι τον τελικό προορισμό; Έχεις ήδη καταλάβει από την ερώτηση ότι το άγχος για το αποτέλεσμα δεν σε βοηθάει.

Αυτό που κυρίως βοηθάει είναι η συγκέντρωση σε αυτό που έχεις να κάνεις κάθε στιγμή,  προκειμένου να επιτύχεις το στόχο σου. Ας πούμε ότι παίζεις τένις, ping pong, βόλεϊ, μπάσκετ, ή ποδόσφαιρο: έχει κανένα νόημα να σκέφτεσαι αν θα κερδίσεις ή όχι; Ή είναι πιο σημαντικό να είσαι επικεντρωμένος στο πού βρίσκεται η μπάλα ,για να την κτυπάς σωστά; Το μόνο που χρειάζεται να έχεις στο νου σου είναι «πού  βρίσκεται η μπάλα», για να τη χτυπήσεις όσο πιο καλά μπορείς.

Όταν απαντάς σε ερωτήσεις, ας πούμε σε ένα παιχνίδι με παρέα, βοηθάει να συγκεντρωθείς στο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ή στο ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση που σου τίθεται; Το ίδιο συμβαίνει και με τις εξετάσεις. Το άγχος δε βοηθάει. Αυτό που βοηθάει είναι η συγκέντρωση σε αυτό που έχεις να κάνεις τώρα, για να έχεις τα καλύτερα αποτέλεσματα. Άλλο το άγχος και άλλο η προετοιμασία.

Προτείνουμε τα ακόλουθα. (Θα βρεις πολύ περισσότερα στο https://www.beyourself-gr.com/)

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

1. Να φροντίζεις να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι αρκετά, ώστε οι νοητικές σου δυνάμεις να ανανεώνονται.
2. Να κάνεις θετικές σκέψεις, π.χ.» ότι είσαι έξυπνος, ικανός και φυσικά ότι μπορείς να πετύχεις». Να οραματίζεσαι την ίδια την επιτυχία. Κάθε φορά που αισθάνεσαι άγχος, φόβο ή αμφιβολία, να φέρνεις στο νου σου το αποτέλεσμα που θέλεις – σαν να έχει γίνει ήδη. Και αυτό γιατί οι σκέψεις σου δημιουργούν την πραγματικότητα σου. Όταν σκέφτεσαι αρνητικά, μειώνεις την αποτελεσματικότητα σου. Να σκέφτεσαι ότι μπορείς και ότι σίγουρα θα πετύχεις. Μια τέτοια νοητική στάση μόνο καλό μπορεί να κάνει. Οι θετικές σκέψεις και ο θετικός οραματισμός μπορεί να γίνονται επίσης, όταν χαλαρώνεις στο κρεβάτι, πριν κοιμηθείς και μόλις ξυπνήσεις.

3. Δέξου κάθε αποτέλεσμα, ακόμα κι όταν δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελες και άφησε το να ανήκει στο παρελθόν. Απλώς ρώτησε τον εαυτό σου, πώς μπορώ να γίνω περισσότερο αποτελεσματικός από δω και πέρα.

4. Στην περίοδο των εξετάσεων  είναι ίσως καλό να παίρνεις με το γεύμα μια πολυβιταμίνη, που να περιέχει όλες τις βιταμίνες σε ποσότητα περίπου 10 έως 50 mg, καθώς και Βιταμίνη Β6. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δυναμώσεις το νευρικό σου σύστημα και θα ενισχύσεις τη νοητική σου  λειτουργία.

===========================================

 Ε.10. Οι γονείς μας είναι πολύ απαιτητικοί και μας θυμίζουν είτε με λόγια είτε με τη στάση τους πως δεν πρέπει να αποτύχουμε στις Πανελλήνιες, γιατί κάνουν για μας μεγάλες θυσίες. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

 Εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, επειδή και οι δύο σας έχετε απόλυτο δίκιο. Οι γονείς σου σε αγαπάνε και πράγματι έχουν κάνει θυσίες και έξοδα ,για να έχεις επιτυχία, ευημερία και ευτυχία στη ζωή σου. Από την άλλη πλευρά δεν σε βοηθάει η πίεση αυτή και το άγχος για τα αποτελέσματα, όπως περιγράψαμε στην ερώτηση 9. 

Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους γονείς σου αλλά και να γινόταν αυτό, πάλι ολόκληρη η κοινωνία είναι φορτισμένη με τόσο άγχος σχετικά  με το θέμα των εξετάσεων, που θα ήταν δύσκολο για τους γονείς σου να πάρουν διαφορετική  θέση από αυτήν που παίρνουν μέχρι τώρα.

Προτείνουμε να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου στους γονείς σου και να αναγνωρίσεις τις θυσίες, τις προσπάθειες και την αγάπη τους. Βεβαίωσέ τους ότι έχεις και εσύ κάθε επιθυμία να πετύχεις και πως σκοπεύεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Έκφρασε την ανάγκη σου για την εμπιστοσύνη τους και εξήγησέ τους πως σε βοηθάει περισσότερο, όταν αυτοί είναι ήρεμοι και δεν σε πιέζουν.

Τότε πράγματι δώσε την ενέργεια σου αποτελεσματικά και ήρεμα προς τις σπουδές σου με  τον τρόπο που περιγράφεται στο https://www.beyourself-gr.com/

Να μάθεις να είσαι ήρεμος εσύ, ακόμα κι όταν αυτοί δεν είναι. Οι εξετάσεις είναι σημαντικές, άλλα δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου. Να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, να σκέφτεσαι ότι, εφόσον φυσικά μελετάς,  θα πας καλά και άφησε τα αποτελέσματα στο Θεό.

Οι γονείς σου θα σε αγαπάνε ό,τι και να κάνεις. Απλώς νομίζουν ότι βοηθάνε με την πίεση. Ό,τι και να κάνεις, θα έχεις την αγάπη τους. Όμως, κάνε πράγματι το καλύτερο που μπορείς. Μονό αυτό ζητιέται από εσένα.