ΕΓΩ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

2014-04-29 10:40

 

ΕΓΩ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ


 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ «ΕΓΩ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ»

«Αγαπημένε(η) μου, νιώθω την ανάγκη να σου μιλήσω. Έχω ένα πρόβλημα, που ελπίζω ότι θα μπορέσεις να με βοηθήσεις να λύσω. Έχω αντιληφθεί ότι έχω μια φτωχή εικόνα του εαυτού μου και πολύ εύκολα αμφιβάλλω για την αξία μου και για την αγάπη των κοντινών μου ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν με αγνοούν ή μου μιλούν επιθετικά και θυμωμένα. Φαίνεται ότι έχω αυτήν την ευαισθησία από τα παιδικά μου χρόνια. Συμβαίνει και μεταξύ μας μερικές φορές. Όταν, κάποιες φορές, είσαι εκνευρισμένος(η) για κάποιο θέμα και μου μιλάς με επιθετικό τρόπο, νιώθω πλήγωμα, απόρριψη, φόβο και ότι δεν αξίζω. Αυτό, στη συνέχεια, μου δημιουργεί αισθήματα θυμού και μερικές φορές καταλήγω να θέλω να σου κάνω, με κάποιο τρόπο, κακό. Δεν θέλω να νιώθω έτσι. Σ’ αγαπώ και θέλω να έχουμε μια αρμονική σχέση. Τόσο εσύ, όσο και η σχέση μας, είναι πολύ σημαντικά για μένα.

Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, αλλά δεν νιώθω ότι μπορώ να το λύσω μόνος(η) μου, σ’ αυτό το στάδιο. Χρειάζομαι πιο πολλή επιβεβαίωση της αγάπης σου καθώς και του σεβασμού και του ενδιαφέροντός σου για μένα. Θα ήθελα να σου εκφράσω την ανάγκη μου να μου δείχνεις το ενδιαφέρον σου, ώστε να αισθάνομαι πιο ικανοποιημένος(η) με τη σχέση μας. Θα ήθελα, επίσης, να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους που μπορούμε να επικοινωνούμε σχετικά με διαφορετικές απόψεις, ανάγκες ή αξίες. Θέλω να μπορώ να σου λέω τι σκέφτομαι ή νιώθω, ακόμα κι όταν αυτό δεν συμπίπτει μ’ αυτό που σκέφτεσαι ή νιώθεις εσύ, χωρίς να καταλήγουμε σε σύγκρουση. Αν καταπιέζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, χάνω τον αυτοσεβασμό μου και νιώθω απόρριψη από σένα. Από την άλλη, διστάζω να εκφράσω τις διαφορετικές μου απόψεις, από φόβο μήπως φθάσουμε σε σύγκρουση.

Θα ήθελα τη συνεργασία σου ώστε να βρούμε τρόπο να συζητάμε τις διαφορές μας, χωρίς να νιώθουμε, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, πληγωμένοι, θυμωμένοι ή απορριπτέοι. Επειδή οι απόψεις μας μπορεί να μην συμπίπτουν, δεν σημαίνει ότι δεν σ’ αγαπώ και δεν σε δέχομαι.

Θα ήθελα να ξέρω πώς νιώθεις εσύ για τη σχέση μας και ιδιαίτερα πώς νιώθεις, όταν έχουμε τέτοιες συγκρούσεις. Θα με βοηθούσες πολύ, αν μου έδινες να καταλάβω τι ακριβώς κάνω που σε ενοχλεί. Θα ήθελα, επίσης, να ξέρω ποιες ανάγκες ή προσδοκίες σου ίσως να μην ικανοποιώ. Θα ήθελες να το συζητήσουμε τώρα ή μήπως χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για να σκεφτείς όσα είπαμε και να τα συζητήσουμε σε μερικές μέρες;»

 

«Εγώ μήνυμα» σ’ ένα Θύμα

Αγαπημένε μου, θέλω να ξέρεις ότι νοιάζομαι για σένα, σε αγαπώ και θέλω πάρα πολύ να είσαι υγιής, ικανοποιημένος και ευτυχισμένος στη ζωή σου. Το θέλω πραγματικά.

Ωστόσο αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ εγώ να δημιουργήσω για σένα. Συνειδητοποιώ ότι έχω αισθανθεί υπεύθυνος για την πραγματικότητά σου, ακόμη και ένοχος μερικές φορές, επειδή δεν είσαι τόσο ικανοποιημένος και ευτυχισμένος όσο θα θέλαμε και οι δυο να είσαι.

Καταλαβαίνω τώρα ότι το να αισθάνομαι υπεύθυνος και ένοχος δεν σε βοηθάει καθόλου. Αυτά τα συναισθήματα με κάνουν απλώς να θυμώνω μαζί σου, όταν δεν κάνεις μεγαλύτερη προσπάθεια για να δημιουργήσεις την ευτυχία σου και δεν μπορείς να δεις πόσο όμορφη πραγματικά είναι η ζωή. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν παραπονιέσαι για πράγματα που δεν έχεις, αντί να εκτιμάς όλα αυτά που έχεις.

Γι’ αυτό, δεν θα προσπαθώ πια να δημιουργήσω την ευτυχία σου ή να πάρω την έγκρισή σου μέσα από την έκφραση της ικανοποίησής σου. Θα σε αγαπώ και θα σου προσφέρω ό,τι μπορώ, χωρίς να κάνω περισσότερα από ό,τι πιστεύω και χωρίς να θυμώνω μαζί σου επειδή δεν είσαι ικανοποιημένος.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μου όσον αφορά αυτά που σου είπα;».

 

«Εγώ μήνυμα» σ’ έναν Τρομοκράτη

«Έχω ανάγκη να συζητήσουμε. Ξέρεις, υπάρχουν φορές που σε φοβάμαι. Όταν υψώνεις τη φωνή σου και με απειλείς, ξυπνάς παλιούς φόβους από τα παιδικά μου χρόνια και, για να αποφύγω τη σύγκρουση μαζί σου, υποχωρώ. Παραιτούμαι από κάθε αντιπαράθεση, καταπιέζοντας τις ανάγκες μου και μερικές φορές και τις αξίες μου. Όταν συμβαίνει αυτό χάνω τον αυτοσεβασμό μου, αισθάνομαι αδικία και θυμώνω μαζί σου. Η καρδιά μου κλείνει κι η αγάπη μου για σένα εξαφανίζεται. Mερικές φορές σκέπτομαι ακόμα και να σ’ εκδικηθώ.

Έτσι που συμπεριφέρεσαι μπορεί να παίρνεις από μένα εκείνο που επιδιώκεις τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά χάνεις την αγάπη και το σεβασμό μου. Πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να ξεπεράσω το φόβο μου και να είμαι περισσότερο έντιμος και ειλικρινής μαζί σου. Θα εκφράζω τις ανάγκες μου και τις αξίες μου, ακόμα και όταν φωνάζεις ή με τρομοκρατείς.

Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σου στην προσπάθειά μου αυτή.

Ενδιαφέρομαι πολύ να σε βοηθώ να ικανοποιείς τις ανάγκες σου. Πιστεύω ότι και οι δυο μας μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε. Θέλω να σου εκφράζω τις ανάγκες μου και να σε παρακαλέσω να μου εκφράζεις και εσύ τις δικές σου ανάγκες, χωρίς να με απειλείς. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις, χωρίς όμως να με απειλείς και να αναγκάζομαι να κλειστώ στον εαυτό μου επειδή σε φοβάμαι.

Πώς νιώθεις μ’ όλα αυτά που σου είπα;»

 

«Εγώ μήνυμα» σε έναν Ανακριτή

«Αγαπημένε μου, θα ήθελα να συζητήσουμε ένα πρόβλημα, που έχω, σχετικά με την επικοινωνία μας. Aισθάνομαι ότι πρέπει συνεχώς να απαντώ στις ερωτήσεις σου και τις αμφιβολίες σου αναφορικά με το τι κάνω. Νιώθω ότι συνεχώς με διορθώνεις κι αμφιβάλλεις για μένα, κι αυτό με φέρνει σε κατάσταση άμυνας. Mερικές φορές μπαίνω στο ρόλο του θύματος και άλλες γίνομαι τρομοκράτης ή ακόμη παίζω το ίδιο παιχνίδι με σένα και γίνομαι κι εγώ ο ανακριτής σου.

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας με θλίβει. Πιστεύω ότι μπορούμε να επικοινωνούμε πολύ πιο έντιμα κι αρμονικά. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσω να δέχομαι τον εαυτό μου, έστω κι όταν εσύ αμφιβάλλεις και με κριτικάρεις. Θα πάψω να απαντώ στις ερωτήσεις σου και να δικαιολογούμαι στις κατηγόριες σου. Θα προσπαθήσω να είμαι ευτυχισμένος, ακόμα κι όταν δεν είσαι ευχαριστημένος μαζί μου, ακόμα κι όταν με κρίνεις ή με κατηγορείς.

Σε παρακαλώ μην παρανοήσεις ό,τι λέω. Σ’ αγαπώ και θέλω να είμαστε κι οι δυο μας ευτυχισμένοι, αλλά δεν μπορούμε να ευτυχήσουμε έτσι, όταν εσύ παριστάνεις το δικηγόρο κι εγώ τον ένοχο. Δεν αντέχω άλλο να χάνω τον αυτοσεβασμό μου σ’ αυτά τα παιχνίδια.

Πάντως θέλω να καταλάβεις ότι σε αγαπώ, ακόμα κι όταν δεν προσπαθώ να σε κάνω να συμφωνήσεις με τις πράξεις μου.

Πώς αισθάνεσαι μ’ αυτά όλα;»

 

«Εγώ μήνυμα» σ’ έναν Απόμακρο

«Αγαπημένε μου, έχω κάτι σημαντικό να σου εκφράσω και θα μου άρεσε πολύ, αν ήθελες να μου πεις την άποψή σου. Yπάρχουν φορές που μένεις σιωπηλός, ανέκφραστος ή ακόμη δείχνεις λυπημένος ή θυμωμένος. Τότε, όταν δεν ξέρω τι αισθάνεσαι ή τι σκέπτεσαι, κάνω ακόμα και τη σκέψη ότι ίσως έκανα κάτι κακό, που σε πρόσβαλλε ή σε πλήγωσε, ή ακόμα κι ότι δεν μ’ αγαπάς άλλο πια. Φτάνω επίσης να υποθέτω ότι δεν μου έχεις αρκετή εμπιστοσύνη ή δεν αισθάνεσαι αρκετά κοντά μου, ώστε να μοιραστείς μαζί μου τα συναισθήματά σου. Tότε αρχίζω να αμφισβητώ την αξία μου σαν σύζυγος (ή σαν γονιός, αδελφός, γιος, ανάλογα με την περίπτωση).

Όταν σε βλέπω έτσι και δίνω αυτές τις ερμηνείες, τότε σε πλησιάζω προσπαθώντας να δω τι συμβαίνει. Άλλοτε αντιδράς κι άλλοτε όχι κι αυτό με μπερδεύει περισσότερο, με πληγώνει και με κάνει να πιστεύω ότι δεν νοιάζεσαι για μένα και για τη σχέση μας.

Tώρα πια, κατάλαβα ότι δεν χρησιμεύει να σε πιέζω να επικοινωνήσεις μαζί μου. Θα προσπαθήσω ν’ αφήσω το ζήτημα αυτό σε σένα. Θέλω, όμως, να ξέρεις ότι σ’ αγαπώ και ότι θέλω κι έχω ανάγκη να γνωρίζω περισσότερα σχετικά με το τι αισθάνεσαι και τι σκέπτεσαι. Όμως, κι αυτό το αφήνω σε σένα. Kι αν πράγματι κάποτε έκανα ή ακόμη κάνω κάτι που σε προσβάλλει ή σε πληγώνει, θα ήθελα μ’ όλη μου την καρδιά να το μαθαίνω. Mην με προστατεύεις με το να μη μου λες, αν κάτι που κάνω σ’ ενοχλεί.

Θα προσπαθήσω να σου αφήσω όλο το χώρο που χρειάζεσαι, ώστε να νιώσεις από μέσα σου αν θέλεις να έχεις μαζί μου μια πιο βαθιά επικοινωνία.

Mήπως θέλεις τώρα να μου πεις κάτι;»