ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ EΠIKOINΩNIA ΜΕΡΟΣ Β’

2014-04-24 12:18

 

ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ EΠIKOINΩNIA ΜΕΡΟΣ Β

 

 

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ νο. 8
 
Καλωσόρισες στην σειρά  “Η Πραγματική Ελευθερία”.
Η Ομάδα Ενθάρρυνσης και Στήριξης πληροφορεί απλώς εφήβους και γονείς για πιο σύγχρονες, εξελιγμένες και αποτελεσματικές αντιλήψεις της ζωής.
Εκδίδει τη σειρά Η Πραγματική Ελευθερία για τους εφήβους και Ο Σύγχρονος Γονιός για τους γονείς.
Μη δεχτείς τίποτα από αυτά που θα διαβάσεις χωρίς να το περάσεις από την δική σου λογική και το εσωτερικό σου αίσθημα της αλήθειας. Την απόλυτη ευθύνη για την ζωή σου την έχεις πάντα εσύ. 
Αν χρειάζεσαι καθοδήγηση, ρώτα το γονιό, το δάσκαλο, το γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον πνευματικό σου.
 
H επικοινωνία είναι το σπουδαιότερο μέσο για την αρμονία μεταξύ των ανθρώπων.  Συνεχίζουμε εδώ με μερικά παραδείγματα πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας.
Όταν οι ανάγκες μας μέσα σε μια σχέση  δεν ικανοποιούνται ή αντιμετωπίζουμε  ένα πρόβλημα που μας στενοχωρεί, τότε γράφουμε ένα «εγώ μήνυμα» στον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει εξηγώντας τις ανάγκες  και τα συναισθήματα  που μένουν ανικανοποίητα καθώς και τις πεποιθήσεις  που τα δημιουργούν. 
Όταν πάλι ο ένας από τους δύο σε μια σχέση δεν είναι καλά ή  είναι αναστατωμένος, θυμωμένος, λυπημένος, τότε κάνουμε «ενεργητική ακρόαση» σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς χρειάζεται.
 
Στο εγώ-μήνυμα εξηγούμε στους άλλους τα εξής:
1. Ότι  έχουμε ένα πρόβλημα ή μια ανάγκη στην  οποία χρειαζόμαστε τη βοήθεια του άλλου.
2. Πώς νιώθουμε όταν αυτή η ανάγκη δεν ικανοποιείται.
3. Ποιες πεποιθήσεις μάς δημιουργούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα αυτά.
4. Τι ακριβώς ζητάμε από τον άλλον, για να νιώθουμε καλύτερα.
5. Πρόσκληση στον άλλον να μάς εκφράσει  τις δικές του ανάγκες και συναισθήματα.
 
Aς δούμε μερικά παραδείγματα. Θα δείτε πως το κάθε μήνυμα τελειώνει με μια πρόσκληση στον άλλον να εκφράσει αυτό που νιώθει και  χρειάζεται.
 
ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ – ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΑ
 
Κάποιος (Γονιός, δάσκαλος, φίλος, αδελφός) μάς μιλάει με έναν επιθετικό ή απορριπτικό τρόπο. Ένα ενδεικτικό «εγώ-μήνυμα» θα μπορούσε να είναι...
 
«Ξέρεις, θα ήθελα να μιλήσω μαζί σου για κάτι που με στεναχωρεί. Τώρα που ήσουν αναστατωμένος, μου μίλησες χωρίς σεβασμό και με έναν απορριπτικό - επιθετικό τρόπο. Αξίζω μια καλύτερη συμπεριφορά. Δεν είμαι τέλειος και μπορεί να κάνω και λάθη αλλά παρ’ όλα αυτά αξίζω και χρειάζομαι να μου εξηγήσεις τις ανάγκες σου με περισσότερο σεβασμό, όπως θα ήθελες και εσύ να σου μιλάω ακόμα κι  όταν είμαι στενοχωρημένος με την δική σου συμπεριφορά. Ελπίζω από δω και πέρα όταν δεν νιώθεις καλά, ή ακόμα όταν νιώθεις ότι φταίω εγώ για κάτι, να μπορείς να μου μιλήσεις με τον σεβασμό που αξίζω και επιθυμώ. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι δεν ένιωσες καλά, όταν μου μίλησες έτσι. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μου τι χρειάζεσαι από μένα για να νιώθεις καλύτερα;»
 
Μετά από το εγώ μήνυμα , προσφέρουμε στον άλλον την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί μας αυτά που τον ενοχλούν.
 
 
ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ
 
«Αγαπημένοι γονείς, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που με στεναχωρεί. Καταλαβαίνω, ότι έχετε άγχος για τις εξετάσεις .Είναι αλήθεια ότι έχετε ξοδέψει πολλά χρήματα, για να μπορώ να έχω καλές επιδόσεις καιι για αυτό με πιέζετε σε σχέση με τις ώρες μελέτης. Όμως με τον τρόπο αυτό αυξάνετε το άγχος μου. Θέλω να σας πω ότι οι εξετάσεις αυτές είναι το ίδιο σημαντικές για μένα.Θέλω να πάω καλά και  κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Η πίεση που ασκείτε δεν με βοηθάει .Αντίθετα  με αγχώνει περισσότερο και δεν επιτρέπει να είμαι αποτελεσματικός. Έτσι, σας παρακαλώ να μου έχετε εμπιστοσύνη και να ξέρετε ότι αν κάποια στιγμή με βλέπετε να ξεκουράζομαι, αυτό είναι μέρος της ισορροπίας στο σύστημα μελέτης που εφαρμόζω και ότι μετά από λίγο θα ξαναμελετήσω. Σας παρακαλώ να αφήσετε το θέμα σε μένα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σας βοηθήσω να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία σε σχέση με τις εξετάσεις αυτές;»
 
 
ΌΤΑΝ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟΥ  ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΜΕ.
 
«Φίλε, χρειάζομαι να μοιραστώ μαζί σου κάποια συναισθήματα που έχω. Έχει έρθει στην αντίληψη μου ότι μοιράστηκες με άλλους αυτό που σου είπα εμπιστευτικά. Πρέπει να σου πω ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ και ένιωσα πόνο, ντροπή, προδοσία και θυμό μαζί σου. Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου σε σένα και στην φιλία μας. Από την άλλη πλευρά, δεν θα ήθελα να σε χάσω από φίλο. Όμως χρειάζομαι να καταλάβω τι ακριβώς έγινε και μοιράστηκες αυτό που σου εμπιστεύτηκα και πώς μπορώ να είμαι σίγουρος στο μέλλον ότι δεν θα ξαναγίνει. Μπορείς να μου εξηγήσεις ακριβώς τι έγινε;»
 
 
ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ.
 
« Μαρία, έχω ένα πρόβλημα και χρειάζομαι την βοήθεια σου. Χθες σε είδα με τον Τάδε και ένιωσα  φόβο μήπως ενδιαφέρεσαι για αυτόν και όχι για μένα. Ένιωσα ζήλια, φόβο, προδοσία και θυμό. Τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει άλλα έχω την ανάγκη να είσαι εντελώς ειλικρινής μαζί μου και να ξέρω πού βρισκόμαστε. Συμβαίνει κάτι; Πες μου την απόλυτη αλήθεια.»
 
ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΡΓΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ.
 
«Ρε, Γιάννη, έχω ένα πρόβλημα που χρειάζομαι να μοιραστώ μαζί σου. Αρκετά συχνά αργείς στα ραντεβού μας και νιώθω δυσάρεστα. Κατ’ αρχήν νιώθω ότι άδικα χάνω τον πολύτιμο χρόνο μου και δεν κάνω πράγματα που είναι πιο ευχάριστα από το να περιμένω κάπου για κάποιον. Νιώθω ότι δεν με σέβεσαι και δεν λογαριάζεις το χρόνο μου και τα συναισθήματα μου. Θυμώνω μαζί σου αλλά όταν τελικά εμφανίζεσαι σε συγχωρώ και δεν κάνω θέμα. Όμως έχω την ανάγκη από δω και πέρα να είσαι στην ώρα σου. Αν δεν μπορείς την ώρα που συμφωνούμε, πάρε με και πες μου μια άλλη ώρα για να μην κάθομαι και σε περιμένω. Εσύ πως βλέπεις το θέμα; Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει; Τι θέλεις να κάνω αν ξαναργήσεις; Τι προτείνεις;»
 
ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΗ.
 
«Άννα, έχω μια εσωτερική σύγκρουση. Από την μια πλευρά είσαι φίλη μου και η φιλία μας είναι σημαντική για μένα. Όμως δεν νιώθω καλά με το απαγορευτικό που έχεις βάλει σε σχέση με την Δέσποινα, επειδή εσείς είστε τσακωμένες. Δεν νιώθω καλά να μην μιλάω με έναν άνθρωπο που δεν μου έχει κάνει τίποτα. Δεν είναι στην φύση μου. Θα ήθελα να μην μου ζητάς να μην της μιλάω. Δεν έχει καμία σχέση με την δική μας φιλία που είναι πολύ σημαντική για μένα και δεν μειώνεται αν κάποια στιγμή μιλήσω μαζί της. Πες μου πώς νιώθεις με αυτό που σου λέω; Μπορείς να καταλάβεις ότι η αγάπη μου για σένα δεν μειώνεται αν μιλάω με εκείνη; Τι θέλεις να κάνουμε με το ζήτημα αυτό;»
 
Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΥΣΙΕΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ
 
«Παιδιά, έχω μια εσωτερική σύγκρουση. Θέλω να κάνω παρέα μαζί σας. Θέλω και σεις από τη μεριά σας να με θέλετε στην παρέα σας. Από την άλλη, δεν θα ήθελα να καπνίζω ή να πάρω ουσίες απλώς επειδή το κάνουν οι άλλοι. Θέλω να επιλγω για τον εαυτό μου και να κάνω κάτι επειδή το θέλω και όχι επειδή  το κάνουν οι άλλοι, ή για να είμαι σαν τους άλλους. Με δέχεστε στην παρέα σας αν είμαι διαφορετικός, ή θέλετε οπωσδήποτε να κάνω ό,τι κάνετε εσείς;»
 
=======================
 
Αν θέλετε βοήθεια στην ετοιμασία ενός εγώ μηνύματος, μπορείτε να αναφέρετε στην αριστερή στήλη τι γίνεται, τι νιώθετε και τι χρειάζεστε στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .
 

 

Για εκτύπωση   ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ EΠIKOINΩNIA ΜΕΡΟΣ Β.pdf (110701)