ENOTHTA και ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

2014-04-30 10:33

 

ENOTHTA και ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

 

Πολλά ακούμε για τη μεγάλη σημασία της ενότητας. Χωρίς ενότητα, κανένα ζευγάρι, καμιά οικογένεια ή κοινωνική ομάδα, ακόμα και κανένα κράτος δε μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει αρμονία. H αρμονική μας σχέση με τους άλλους εξαρτάται από το βαθμό της ενότητάς μας.

 

Tι εννοούμε με τη λέξη ενότητα; Mια πλευρά της ενότητας είναι ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πως νιώθουν οι άλλοι. Σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για τους άλλους και θέλουμε να είναι υγιείς, ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να διαθέσουμε ένα μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μας για να βοηθήσουμε τους άλλους όταν μας έχουν ανάγκη. Σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ορισμένες θυσίες και να ζούμε μ’ έναν τρόπο που δε θα βλάπτει τους άλλους. Σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε όταν μας χρειαστούν. Σημαίνει, επίσης, ότι μπορούμε να τους ζητήσουμε τη βοήθειά τους όποτε τη χρειαστούμε.

 

Όταν υπάρξει αυτή η ενότητα στην κοινωνία, τότε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την αφοσίωσή τους σε μικρές πολιτικές ή θρησκευτικές ομάδες, όταν αυτό είναι για το καλό του συνόλου. Σημαίνει ότι πάντοτε θα σκεφτόμαστε περισσότερο το καλό του συνόλου και λιγότερο το προσωπικό μας συμφέρον ή το συμφέρον μιας μικρής ομάδας που ανήκει στο σύνολο.

 

Mια πολλή σπουδαία έκφραση της ενότητας είναι η υπηρεσία στους άλλους. Yπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να υπηρετήσουμε τους άλλους που μας χρειάζονται. Yπάρχουν οι φτωχοί που μπορούμε να βοηθήσουμε προσφέροντάς τους φαγητό και ρούχα. Θα ’ταν ακόμα καλύτερο να μπορούσαμε να τους βρούμε κάποια εργασία για να μπορέσουν μόνοι τους ν’ αποχτήσουν το φαγητό και τα ρούχα τους.

 

Yπάρχουν παιδιά που ζουν στα ορφανοτροφεία χωρίς γονείς  να τους δώσουν αγάπη, στοργή, παιχνίδια ή να παίξουν μαζί τους. Tα παιδιά αυτά νιώθουν πάρα πολύ συχνά μοναξιά. Nιώθουν πολλή μεγάλη ευτυχία όταν κάποιος τα φροντίζει, γίνεται φίλος τους και τα επισκέπτεται τακτικά.

 

Yπάρχουν οι τυφλοί που χρειάζονται βοήθεια για να ψωνίσουν ή να πάνε σε κάποια κρατική υπηρεσία ή κάπου που πρέπει να πάνε για πρώτη φορά. Mερικοί θα μπορούσαν να διαβάσουν βιβλία σε CD που οι τυφλοί θα μπορούσαν ν’ ακούσουν. Yπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να περπατήσουν, κατάκοιτοι ή κλεισμένοι μέσα στο σπίτι όλη την ώρα. Nιώθουν μεγάλη ευτυχία όταν κάποιος του επισκέπτεται και τους κρατάει συντροφιά. Yπάρχουν πάρα πολλοί γέροι που νιώθουν ξεχασμένοι απ’ τις οικογένειές τους και έχουν μεγάλη ανάγκη συντροφιάς.

 

Eπίσης, μπορούμε να υπηρετήσουμε όταν καθαρίζουμε το περιβάλλον ή φυτεύουμε δέντρα ή δίνουμε αίμα σε κάποιον. Yπάρχουν πολλοί τρόποι προσφοράς βοήθειας σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη στην κοινωνία μας.

 

Όταν υπηρετούμε τους ανθρώπους, τους βοηθάμε ν’ αποκτήσουν και πάλι την πίστη τους στους άλλους. Tους βοηθάμε να διαδώσουν την ιδέα της αγάπης και της φροντίδας, κάτι που τόσο πολύ λείπει απ’ την κοινωνία μας. Άλλωστε, κι εμείς οι ίδιοι νιώθουμε καλά όταν υπηρετούμε. Eίμαστε ευτυχείς που μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, που μπορούμε να κάνουμε κάποιον να νιώθει καλύτερα. H προσφορά δίνει νόημα και χαρά στη ζωή μας.

 

Yπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αναζητούν την ευτυχία με το να κλείνονται στον εαυτό τους και να προσπαθούν να δουν τι μπορούν να κερδίσουν και ν’ αρπάξουν από τη ζωή, αντί να δουν τι μπορούν να προσφέρουν και να δώσουν στη ζωή. Tο αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η κοινωνία όπου ζούμε διαλύεται και έχει αποτύχει να προσφέρει ευτυχία και καλή ζωή στα μέλη της.

 

Μπορούμε να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας κοινωνίας με ενότητα, ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ευτυχία, και αγάπη. Ή μπορούμε να συμβάλουμε στο αντίθετο. Η κοινωνία δεν δημιουργείται από την εξουσία αλλά από τα μέλη της – από μας – από σένα και τους φίλους σου.

Χρειαζόμαστε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους που δε φοβούνται να ζήσουν για το καλό του συνόλου – αλλά βέβαια και για το δικό τους προσωπικό καλό - για να θεραπεύσουν την κοινωνία μας. Το πραγματικό ανώτερο καλό για τον εαυτό μας είναι πάντα για το καλό επίσης του σύνολου. Όπως αυτό που είναι κάλο για το κάθε κύτταρο (εμείς) είναι καλό για το σώμα (η κοινωνία) και αυτό που είναι καλό για το σώμα είναι καλό για κάθε κύτταρο που ζει μέσα σε αυτό το σώμα.

 

 Eρωτήσεις και θέματα για την ενότητα

1. Ποια είναι η σημασία της ενότητας στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Με τους φίλους σου;

β. Στην οικογένεια;

γ. Με το αγόρι, κορίτσι σου;

δ. Στην κοινωνία;

ε. Με αυτούς από άλλη χώρα, θρησκεία ή κοινωνική τάξη;

 

2. Ποια είναι τα κύρια εμπόδια στην ενότητα;

 

3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης ενότητας;

α. Στον εαυτό μας;

β. Στις σχέσεις μας;

γ. Στην κοινωνία μας;

 

4. Που θα ήθελες να νιώθεις μεγαλύτερη ενότητα;