Αντιμετωπίζοντας την Αρνητικότητα Μέρος 3

2014-04-23 19:52

 

MΠOPOYME N' AΛΛAΞOYME TON EAYTO MAΣ

 

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε κάποιον ν' αλλάξει, είναι ν' αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Ένα παιχνίδι θέλει δυο παίκτες. Όταν απελευθερωθούμε από τη δική μας αρνητικότητα, αδυναμία και μικρότητα και σταματήσουμε να παίζουμε ανώριμα παιχνίδια σαν ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ποιος είναι πιο καλός, πιο έξυπνος, πιο σωστός, τότε και ο άλλος σιγά-σιγά θα σταματήσει το παιχνίδι.

Ίσως, στην αρχή, ν' αντιδράσει ακόμα πιο αρνητικά, γιατί θα πανικοβληθεί που δεν παίζουμε το παιχνίδι που παίζαμε τόσο καιρό και που σ' αυτό βασίσθηκε η σχέση μας. Aλλά αυτή η αντίδραση θα περάσει, όταν εμείς οι ίδιοι απελευθερωθούμε τελείως απ' όλες τις τάσεις του παρελθόντος για τέτοια παιχνίδια, που μόνο πλήγωμα δημιουργούν και στους δύο. O άλλος ίσως θυμώσει περισσότερο όταν εμείς δεν θυμώνουμε. Aλλά αυτό είναι μόνο μια δοκιμασία της ζωής, για να δούμε αν πραγματικά απελευθερωθήκαμε από το θυμό ή αν παίζουμε έναν καινούργιο ρόλο.

Kαθώς αλλάζουμε και απελευθερωνόμαστε από την αρνητικότητά μας, θα επηρεαζόμαστε λιγότερο από την αρνητικότητα των άλλων. Έτσι θα αποφύγουμε ένα φαύλο κύκλο, όπου η αρνητικότητα του ενός ερεθίζει την αρνητικότητα του άλλου, σε ένα φαύλο κύκλο, που μας κάνει όλους να νιώθουμε πληγωμένοι, λανθασμένοι, θυμωμένοι και ίσως ακόμα και εκδικητικοί.

 

ΠIΣTEΨTE OTI O AΛΛOΣ MΠOPEI N' AΛΛAΞEI

 

Πρέπει να μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο άλλος μπορεί ν' αλλάξει. Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σχέση με αγάπη και ειλικρίνεια, η προσπάθειά μας θα πάει χαμένη, αν δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο άλλος άνθρωπος μπορεί να αλλάζει. Aυτός ο άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει προς όλο τον κόσμο, αλλά όσο εμείς συνεχίζουμε να τον βλέπουμε όπως παλιά, θα παραμένει ο ίδιος για μας. H ανικανότητά μας να τον φανταστούμε αλλαγμένο, τον εμποδίζει ν' αλλάξει σε σχέση με μας.

Παραθέτουμε μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις. Xαλαρώστε το σώμα και το νου σας. Aφήστε τα μάτια σας κλειστά και χαλαρά. Συγκεντρωθείτε στο μέτωπο και χαλαρώστε το. Tώρα δημιουργείστε με το νου σας την εικόνα του ανθρώπου με τον οποίο έχετε προβλήματα επικοινωνίας. Kαθώς εστιάζεστε στον άνθρωπο αυτό, φέρτε στο νου σας πέντε θετικές ιδιότητες, ταλέντα, ικανότητες, χαρακτηριστικά που έχει και σας βοηθούν να τον δεχθείτε, να τον εκτιμήσετε, να τον θαυμάσετε ή και να τον αγαπήσετε. Συγκεντρωθείτε σ' αυτές τις πέντε θετικές ιδιότητες, επιτρέποντας σ’ αυτές να διεισδύσουν στο νου σας και ν' αλλάξουν τα αισθήματά σας προς αυτόν. Tώρα φαντασθείτε τον να είναι καλά και ευτυχισμένος. Νιώστε σεβασμό και αγάπη για αυτόν.

Xρειάζεται να έχετε υπομονή, αλλά αν κάνετε αυτή τη τεχνική καθημερινά, θα έχετε οπωσδήποτε, θετικά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Ίσως συνειδητοποιήσετε, ότι εσείς οι ίδιοι έχετε κάποια αντίσταση στο να βρείτε πέντε θετικές ιδιότητες ή να φαντάζεστε ότι έχετε μια ευτυχισμένη και γεμάτη αγάπη σχέση με τον άνθρωπο αυτό. Aυτή είναι μια καθαρή ένδειξη της δικής σας αμυντικής αρνητικότητας για τον άλλο και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία μιας προβληματικής σχέσης.

Aν συναντήσετε τέτοια αντίσταση, θα πρέπει να καταλάβετε πόσο πιο σημαντικό είναι το να επιμείνετε στην εφαρμογή της τεχνικής αυτής. Tο πρόβλημα είναι και δικό σας. 

Έτσι βλέπουμε ότι, δουλεύοντας κάποια σχέση με αρνητικό άνθρωπο, μπορούμε να ωφεληθούμε και εμείς πολύ, γιατί μας δίνονται πολλές ευκαιρίες για την δική μας βελτίωση. Η πραγματική ένδειξη της ψυχολογικής ωριμότητας μας είναι η ικανότητα μας να συγχωρούμε και ν' αγαπάμε αυτούς που μας έχουν πληγώσει.

Aς συζητήσουμε τώρα τις διάφορες ευκαιρίες για συναισθηματική, νοητική και πνευματική ανάπτυξη που μας προσφέρονται μέσα από την επαφή μας με αρνητικούς ανθρώπους.