H εκδήλωση των συναισθημάτων

2019-07-16 22:31

Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του ανθρώπου, είναι η εκδήλωση των συναισθημάτων του. Είναι δείγμα ψυχικής υγείας και διανοητικής ισορροπίας ένας άνθρωπος να εκφράζει αυτό που υπάρχει στον ψυχικό του κόσμο.
Στην περίπτωση του έφηβου αγοριού και ενήλικου άνδρα όμως, αυτό δεν υφίσταται. Αντιθέτως, αναχαιτίζεται κάθε έκφραση συναισθήματος, ακόμα και η πιο απλή και ανθρώπινη δραστηριότητα, το κλάμα, συνοδεύεται από ειρωνεία, απαξίωση και απορριπτική διάθεση. Το αγόρι μαθαίνει πως δεν πρέπει να είναι ευαίσθητο, να μην εκφράζει αυτό που αισθάνεται και να μη δείχνει την τρωτή του πλευρά, καθώς ο άνδρας μέσα στην Ιστορία και τις κοινωνικές αντιλήψεις, ταυτίστηκε με τη δύναμη και την επιβολή.
Το ακόμα πιο παράδοξο, είναι το γεγονός πως ενώ η ίδια η κοινωνία έχει προσπαθήσει να εξοντώσει κάθε σπόρο ενσυναίσθησης και ευαισθησίας από το ανδρικό φύλο, είναι η ίδια που έρχεται συχνά πυκνά και τους κατηγορεί για σκληρότητα και έλλειψη ευαισθησίας. Όταν μαθαίνεις στους νέους άνδρες πως δεν πρέπει να δείχνουν ευαισθησία ή να κλαίνε, αυτό τους στερεί ένα τεράστιο κομμάτι της προσωπικότητάς τους και δεν του δίνεις το δικαίωμα να εκφράζεται και να ξεσπάει όταν αισθάνεται εσωτερικά πιεσμένους.
Για αυτό, ας αλλάξουμε τις αντιλήψεις που επί αιώνες καταδυναστεύουν τους ανθρώπους. Ας μάθουμε στα νέα αγόρια πως η έκφραση συναισθήματος όχι μόνο δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και μία πραγματικά δυνατής προσωπικότητας.
Να μάθουμε στα νέα αγόρια πως δεν πρέπει να γίνονται έρμαια άγριων ενστίκτων, αλλά να μάθουν να σέβονται και να μη βιαιοπραγούν. Είναι λυπηρό να ζούμε σε μία κοινωνία η οποία μαθαίνει στις γυναίκες πώς να ντύνονται, αλλά δε νουθετεί ποτέ τα νέα αγόρια να μη βιάζουν ή να μη θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να παραβιάσουν την προσωπικότητα του άλλου.

Δημιουργώντας έφηβους και νεαρούς άνδρες με ευαισθησία και αξίες, βελτιώνουμε την κοινωνία μας, δημιουργούμε ανθρώπους με πλούσιο ψυχικό κόσμο.

 

Μαρία Σκαμπαρδώνη  mskampardoni@gmail.com